Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Du är välkommen på invigning av ”Mellersta”

Som den pedagog jag är i både själ och hjärta, vet jag ju att ett lustfyllt lärande ofta utgår från elevernas frågor kopplade till deras egen verklighet. Det skriver Nina Svensson, rektor på Mellersta Förstadsskolan i Malmö.Bild: Johan Pihlemark
Öppet brev till Kalle Lind med anledning av krönikan i Sydsvenskan den 12 maj om valet av namn på nyrenoverade Mellersta Förstadsskolan.
Läs också Arma elever som ska brottas med namnet Mellersta Förstadsskolan
Hej Kalle!
I min roll som rektor för nya Mellersta Förstadsskolan besökte jag i fredags fyra femteklasser på Österportskolan, vilka kommer få förmånen att börja årskurs 6 i augusti på Mellersta Förstadsskolan. De var nyfikna och lite spända inför det kommande skolbytet. Jag ville därför träffa dem redan före sommarlovet för att svara på en del av deras förväntansfulla frågor. Efter att ha berättat vad jag heter frågade jag om de visste vilken skola jag var rektor på. I varje klass upphöjdes med ljus barnstämma ”Mellersta Förstadsskolan”. Fyra gånger och med ett alldeles korrekt uttal. Jag kan hålla med dig Kalle, om att det är ett långt namn, varför skolan i mindre officiella sammanhang och dagligt tal, bland både personal och blivande elever, redan har hittat sitt smeknamn – ”Mellersta”. Jag tänker att dessa upplysningar kanske kan mildra din chock en aning.
Jag vill också passa på att tacka för alla de frågor du lyfter fram i din krönika. Frågor som ”vad är en förstad?”, ”vem tar beslut om skolnamn?”, ”vilken historia ligger till grund?” kommer att föranleda nyfikna frågor från eleverna. Frågor som inte ett namn kopplat till den gata skolan ligger på hade väckt. Som den pedagog jag är i både själ och hjärta, vet jag ju att ett lustfyllt lärande ofta utgår från elevernas frågor kopplade till deras egen verklighet. Et ipsa scientia potestas est, som de gamla romarna skulle uttryckt det, kunskap är makt – och alla möjligheter till ökat lärande bör tas tillvara.
Slutligen vill jag hälsa dig, Kalle, välkommen att delta i invigningen av Mellersta Förstadsskolan klockan 13 fredagen den 23 augusti. Då kan du få möjlighet att visas runt på skolan av elever som inte kommer ha några svårigheter att formulera Mellersta Förstadsskolans namn. Troligen kommer de dock använda det mer vardagliga ”Mellersta” när de berättar om sin skola och hur vi ska ta denna klassiska folkskola in i framtiden som en högborg för både ”andligt danande” och ”kunskapsförkovran”. Hur det än är med namnet så finns det en sak jag, tillsammans med alla skolans elever och personal, kan garantera – Mellersta Förstadsskolan kommer aldrig någonsin bli ett ”osedvanligt trist ställe att tillbringa sin tid på”. Välkommen!

Nina Svensson

Stolt rektor på Mellersta Förstadsskolan
Gå till toppen