Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fullt blås med slagverk på Operan

Hur många musiker får plats på Malmö Operas stora scen? Svar: 400 elever och 35 proffs.

Bild: Patrick Persson
Kvällens konsert på Malmö Opera är utsåld. På scenen står inte mindre än 400 blås- och slagverkselever från kulturskolor runt om i Skåne, uppbackade av 35 professionella musiker ur Operans ordinarie orkester, under ledning av dirigenten Jan Isberg.
— Det är jätteroligt. Det är kul och utvecklande att spela med andra, säger Linnéa Svensson som spelar trombon och som gärna vill satsa på en framtida karriär som solist.
Det är fjortonde året som Malmö Opera arrangerar en konsert med musikelever. Vartannat år är det för stråkar. Vartannat för blås och slagverk. Normalt brukar det delta cirka 200 elever. I år det dubbelt så många.
— Det här är superbra. Det boostar ungdomarna något enormt. Dessutom blir konserter ett tydligt mål, något att arbetat mot, säger Jon Lundberg, musikpedagog i Vellinge och Skurup.
Vilma Hassgård från Malmö samt Simon Andersson och Linnéa Svensson från Vellinge deltar i den rekordstora orkestern tillsammans med 400 andra elever från olika kulturskolor i Skåne.Bild: Patrick Persson
Under eftermiddagen får eleverna följa den ordinarie orkesterrepetitionen som publik. Därefter sker olika övningar i grupp inför den den stora gemensamma repetitionen på stora scenen.
— Man lär sig av att spela tillsammans med andra, säger Vilma Hassgård som spelar trumpet, mest för att det är så roligt.
Under konserten som börjar klockan 19, inför föräldrar, släkt och vänner, framför eleverna olika korta stycken och potpurrier, bland annat ur Felix Mendelssohn-Bartholdys ”Ouvertyr för symfonisk blåsorkester”, Mozarts ”Alleluia” ur “Exsultate, jubilate”, musikalen ”West Side Story” och filmmusiken ur ”Pirates of the Caribbean” men även ett stycke från "Tavlor på en utställning" av Musorgskij.
— Det är bra att spela med dem som är lite äldre, då lär man sig, säger trumpetaren Simon Andersson som drömmer om att spela i en blåsorkester när han blir stor.
Gå till toppen