Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kina blockerar Wikipedia på samtliga språk

I Kina har blockeringen i landet av nätencyklopedin Wikipedia vidgats till att omfatta alla språk. Arkivbild.Bild: Eric Risberg/AP/TT
Blockeringen av nätencyklopedin Wikipedia i Kina har vidgats till att omfatta alla språk, rapporterar nätövervakningsorganisationen OONI (Open Observatory of Network Interference), som kopplar uppgiften till att 30-årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg infaller inom kort.
Enligt OONI inledde Kina i förra månaden arbetet med att blockera samtliga språk i nätencyklopedin. Innan dess ska alla språk – förutom de kinesiska språken som blockerades 2015 – ha varit tillgängliga i Kina.
– Till syvende och sist är det ändå innehållet på kinesiska som verkligen betyder något, säger Charlie Smith, vars namn är en pseudonym för en av grundarna bakom en organisation som granskar kinesisk censur av nätpublikationer.
Den kinesiska nätcensuren – allmänt kallad den kinesiska brandväggen – blockerar ett stort antal utländska sajter som Google, Facebook och The New York Times.
Gå till toppen