Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Krossade eternitplattor oroar boende i Lomma hamn

Just nu gör historien bakom Eternitfabriken i Lomma sig påmind. Utanför det gamla kontoret, där det ska byggas kontorshotell, blottar sig krossade eternitplattor. Något som oroar boende i området. Men enligt Skanska finns det inga hälsorisker.

Boende i området oroas över eternitplattorna. Men enligt Björn Stuhr Olsson på Skanska finns inga hälsorisker. "Eftersom eterniten är fuktig och blöt när vi tar upp den. Är inte eterniten fuktig bevattnar vi den när vi gräver.”, säger han.Bild: Astrid Adelgren
Utanför den gula tegelbyggnaden i Lomma, som tidigare var kontor på Eternitfabriken, är jorden grå och urgröpt, på båda sidor av parkeringsplatsen.
På flera ställen syns rester av vad som ser ut att vara krossade eternitplattor. Eternit innehåller asbest, ett farligt ämne som kan orsaka flera allvarliga sjukdomar, till exempel cancer.
Industrifacket uppskattar att omkring 2 000 arbetare blev sjuka efter att ha jobbat med asbesten på Lomma eternitfabrik. Exakt hur många av dem som dog av olika lungsjukdomar eller cancer vet ingen säkert.
Nu är fabriken stängd sedan årtionden tillbaka. Men resterna från den tiden, som blottar sig utanför det gamla kontoret, väcker oro.
– Det är inte bra när krossade eternitplattor får ligga öppet, säger en boende i området, som säger att det finns en oro för asbestdamm bland fler närboende.
Lommabon Ingvar Nilsson är ute och går med sin hund:
– Asbest är inte att leka med, konstaterar han.
I Eternitfabrikens gamla kontor håller numera Hälsomedicinskt center till.Bild: Astrid Adelgren
Länsstyrelsen bekräftar att det finns rester av eternit i området. Miljöhandläggare Mats Andersson skriver till Sydsvenskan att resterna kommer att köras därifrån. Han poängterar att eterniten hålls fuktig för att minimera risken för damm, och att området är inhägnat.
”Då arbetena utförs på det här sättet är vår bedömning att hälsoriskerna för omgivningen är små", skriver han.
Björn Stuhr Olsson på Skanska, som håller i saneringsarbetet, berättar att det hela kommer att vara klart inom två veckor.
Kan ni garantera att det inte finns hälsorisker när ni gräver i området?
– Ja, det kan vi göra.
Gå till toppen