Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvinna dömd för mord på sin man i Hjärup erkänner i ny dokumentär

De hade gått en långpromenad i Bokskogen och tvättat bilen. Sedan mördade Hjärupskvinnan sin man och tände eld på kroppen.
I den nya dokumentären "En mördares bekännelse" erkänner den dömda kvinnan mordet den 30 januari 2016.
– Jag kunde inte få ihop det i min hjärna att det var jag som hade gjort det, säger hon i TV3:s dokumentär.

Bild: Patrick Persson
Den 30 januari 2016 kom larmsamtalet från kvinnan själv. Hennes man var skadad och hade nu dessutom börjat brinna.
I december samma år dömdes hon till 16 års fängelse för att ha dödat sin man med en yxa och sedan tänt eld på kroppen.
Under hela processen har kvinnan nekat till brott. Men i dokumentären "En mördares bekännelse" som sänds i TV3 på onsdagskvällen erkänner hon nu att hon mördade sin man.
– Jag har nekat till det här brottet hela tiden. Men jag tror inte att jag mår bra av att inte erkänna. Nu erkänner jag att jag har dödat min man, säger den nu 49-åriga kvinnan i dokumentären.
Enligt henne levde familjen ett liv i Hjärup som såg perfekt ut på ytan, men i verkligheten var en tragedi. Under rättegången i Lunds tingsrätt beskrev hon sitt liv som ett fängelse och att mannen kontrollerade vem hon fick träffa och när hon fick gå ut.
Tingsrätten tog i sin dom hänsyn till kvinnans berättelse om mannen beteenden mot henne och barnen som en förmildrande omständighet.
Även familjens ekonomi har lyfts fram som ett tänkbart motiv. Hustrun hade stora skulder, medan mannen hade ett större sparkapital. Kvinnan avfärdar dock de ekonomiska motiven i dokumentären.
– Problemet var inte pengarna egentligen, problemet var hur vi levde, säger kvinnan.
I "En mördares bekännelse" berättar kvinnan att hon inte minns så mycket från händelsen i familjens garage.
– Jag kände mig väldigt, väldigt slut. Det fanns inget kvar att leva för, så kändes det. När jag var på väg in i förrådet och såg honom ligga där, då gick bara topplocket i mitt huvud.
Kvinnan avtjänar nu sitt straff på kvinnofängelset i Ystad. Hon kan bli frigiven som tidigast 2026.
Gå till toppen