Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Liberalerna vill att demokratin utreds i Staffanstorp

Motioner som ignoreras och brist på insyn för oppositionen. Så uppfattar Liberalerna det politiska läget i Staffanstorp. Nu vill de se en demokratiutredning.

Gisela Nilsson är ordförande för Liberalerna i Staffanstorp.Bild: Liberalerna
”Vi Liberaler har uppfattningen att Staffanstorps kommun inte behandlar demokratin med den respekt som den förtjänar", skriver partiet i en motion.
– Insyn och dialog med oppositionen är jätteviktig för demokratin, säger Gisela Nilsson som sitter i kommunfullmäktige och är ordförande för Staffanstorpsliberalerna.
Under förra mandatperioden ingick Liberalerna i det Moderatledda styret. Men efter valet i höstas avbröts det samarbetet.
Partiet ger flera exempel på hur de tycker att demokratin inte har respekterats tillräckligt under denna mandatperiod. Bland annat menar de att:
• Beslutsunderlag inför politiska möten är ”undermåliga” och kommer sent.
– Hinner jag inte få reda på saker, eller om jag får ett för dåligt underlag, så kanske jag drar fel slutsatser i frågor som vi ska ta beslut om, säger Gisela Nilsson.
• Motioner ”mer eller mindre ignoreras".
• Liberalerna lyfter också händelsen då kommunens tjänstemän författade en dikt om en gris som svar på en motion från Socialdemokraterna. "Att behandla förtroendevaldas åsikter med respekt anser vi vara lägstanivån i en fungerande demokrati", skriver de.
Läs också Staffanstorps tjänstemäns svar på S-motion: en vers om en gris
• Liberalerna pekar också på att insynsplatserna har tagits bort – något som tidigare gav politiker rätt att sitta med på möten i olika nämnder och i kommunstyrelsen, även om man inte hade någon stol som ledamot eller ersättare.
Nu vill partiet att en oberoende expert gör en utredning i Staffanstorp. Även om man inte hittar några allvarliga brister så kan en utredning bidra till att utveckla demokratin, menar partiet.
Men Christian Sonesson (M) kommunstyrelsens ordförande, avfärdar förslaget.
– Den här motionen känns lite som en offerkofta som Liberalerna har svept in sig i, där man kanske har svårt att acceptera ett ganska mediokert valresultat.
Han känner inte heller igen sig i partiets beskrivning av läget.
Till exempel har en hel del motioner besvarats under våren, säger han.
– Men med den mängden förslag som läggs så tar det ju tid att behandla dem naturligtvis.
Vad säger du om kritiken att beslutsunderlag kommer sent? Förra året kom till exempel budgetförslaget för 2019 samma dag som det skulle beslutas om det i kommunstyrelsen.
– Det är inte så konstigt när det kommer ett val emellan. Och Socialdemokraterna var inte själva så snabba.
Läs också M och SD höjer skatten i Staffanstorp med 40 öre
Kan det inte vara en idé att göra en demokratiutredning, oavsett vad resultatet visar?
– Nej, för det är inget problem med demokratin i Staffanstorp. Att lägga tid och resurser på att stilla Liberalernas oro, det tänker inte jag bekosta, säger Christian Sonesson.
Gå till toppen