Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dukade upp för segern: ”Det glädjer mig också”

Anja Mittag spelade fram till ledningsmålet i sin sista match för FC Rosengård på Malmö idrottsplats och fick stående ovationer när hon byttes ut.
– Jag sa till mig själv att inte gråta och låta känslorna komma över mig och jag tror jag klarade mig ganska bra, sa hon.

Anja Mittag i duell med Piteås Julia Karlernäs.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
Det var ett perfekt sätt att sätta punkt med en 2–0-seger mot regerande mästarna Piteå. I fjorårets hemmamatch avgjorde Anja Mittag tillställningen med matchens enda mål. Nu klev hon fram som den assistdrottning hon har blivit.
– Det är ju bra att man kan bidra med det när man inte bidrar med mål, det glädjer mig också, sa Anja Mittag.
Efter en mållös första halvlek tog FC Rosengård ledningen i den 51:a minuten.
Högerbreddaren Johanna Rytting Kaneryd vek in vid straffområdeslinjen och satte 1–0 i bortre krysset med vänstern efter att ha fått en fin crosspassning av Anja Mittag.
Anja Mittag hade sina lägen i första halvlek. Redan i den andra minuten blev hon frispelad, men valde att hålla inne skottet och vände utåt igen, så var chansen borta.
– Jag vet inte, men jag kände inte att det var läge att skjuta, för jag hade spelare framför mig, sa hon.
Fyra minuter senare rullade hon in bollen i mål, men blev avblåst för offside.
– Det var offside, jo, det tror jag nog.
Nej, det ville sig inte, men Anja Mittag har ju en match kvar för FC Rosengård i seriefinalen borta mot Linköping på måndag, fast den lär inte bli lika känslosam, för det är på bortaplan och hon räknar med att kunna smita undan.
Nu gick det inte när de drygt 1200 åskådarna på Malmö idrottsplats gav henne stående ovationer när hon byttes ut med drygt tio minuter kvar att spela av ordinarie tid.
– Det var fint att få en sådan avtackning. Det är en speciell känsla när man spelat här så många år här, sa Anja Mittag.
Och det såg ut som en tanke inför framtiden när nya unga nigerianskan Anam Imo ersatte veteranen Anja Mittag för att sedan springa sig fri och fastställa slutresultatet till 2–0 med fem minuter kvar att spela av ordinarie tid.
Anja Mittag klev av med smärtor i ena låret som fick lindas, men viftade bort allt om att det kanske tog slut redan nu. Den aktiva karriären fortsätter dock även efter matchen mot Linköping.
Planen nu är att spela vidare på lägre nivå i Tyskland. Att fortsätta i Sverige var uteslutet.
– Jag kan ju inte gå till någon konkurrent. Skojar du? sa Anja Mittag.
Minnena från tiden i Malmö är varma med SM-guldet 2014 som höjdpunkt, men också ett besvikelsens år när ett fantastiskt lag åkte ur Champions League i kvarten efter två kryss mot Wolfsburg.
– Det var synd att vi inte gick vidare, för det var verkligen ett år där vi hade chans att komma långt.
Gå till toppen