Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Sjukskrivningarna sköt i höjden – vi behöver ta reda på varför

”Det är lätt att skylla på Försäkringskassan, men de gör ju bara vad de är tillsagda att göra. Ansvariga sitter i regeringen”, skriver Staffan Lingärde.Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
Medierna rapporterar nu att Försäkringskassan får en ny chef. Nils Öberg heter han, kommer senast från Kriminalvården.
Försäkringskassans förtroende ska återupprättas, skriver socialminister Annika Strandhäll i Aftonbladet. Vilket måste tolkas så att det är skadat.
Å andra sidan, påpekar hon, har en rad förbättringar skett på initiativ av S-regeringen. Ersättningarna har höjts, den bortre tidsgränsen för utförsäkring har slopats, barn- och bostadsbidrag har höjts, en tredje månad är vikt för föräldraförsäkringen.
Men det förklarar väl knappast varför förtroendet för Försäkringskassan är skadat.
Kan det hänga ihop med att man pressat ned ohälsotal och sjuktal i Sverige? En retorisk fråga!
Sjuktal och ohälsotal avspeglar ju inte, som man kan förledas tro, den faktiska sjukligheten i riket. Nej, de beskriver antalet godkända ansökningar om sjukersättning (tidigare sjukpension) och sjukskrivning.
Vi hade en topp där åren 2005–2006, men sedan har kraven för godkänd ersättning skärpts betydligt.
Konsekvenserna har blivit två. Dels har staten sparat betydande mängder pengar. Dels har sjuka människor som borde ha fått ersättning blivit utan.
Senast har man kunnat läsa i medierna (Aftonbladet) om en 63-årig kvinna drabbad av stroke och cancer som nekas sjukpeng och uppmanades ta taxi från sjukhuset till Arbetsförmedlingen. Ystads allehanda skriver om en man med tre oläkta frakturer i foten som även han nekas sjukpeng. Försäkringskassan vill inte kommentera något av fallen.
Sådana här fallbeskrivningar har varit en följetong i medierna under flera års tid. Man tycker att politiker borde ta intryck. Även politiker är ju människor och måste någon gång få erfarenhet av Försäkringskassans strama linje vid egen eller anhörigs sjukdom.
En del ledande politiker har ju sjukskrivits på grund av ohälsa. Jag tänker på förre sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S) som drabbades av utmattningssyndrom och fick avgå. Även Jimmie Åkesson (SD) tog en timeout för liknande problem. Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiska talesman, som gick in i väggen nyligen, uttryckte i medierna oro över huruvida hennes sjukskrivning skulle godkännas. Det gjorde den trots allt.
Men kanske det finns ett smidigare regelverk för sjukskrivning inom Försäkringskassan för ledande politiker. Nej, fy! Det var fult tänkt. Bort det!
Det är lätt att skylla på Försäkringskassan, men de gör ju bara vad de är tillsagda att göra. Ansvariga sitter i regeringen. Och besparingar till statskassan är ett fortsatt starkt incitament. Det hade varit viktigare att analysera varför sjukskrivningstalen sköt i höjden. Och varför utmattningsdiagnosen blivit så vanlig. Vad är det som har hänt i det svenska samhället? Och vad kan man göra åt det? Vakanser är en förklaring. De som jobbar kvar får jobba extra. Det går en tid.
Preventivt arbete för att förbättra arbetsmiljöerna borde ha prioriterats. Det har nämnts i debatten men det har varit mer snack än verkstad som det heter. Och långsiktigt arbete som det handlar om passar illa i den politiska verkligheten.
Så skulle man också önska att läkarintygen vid sjukskrivning och vid ansökan om sjukersättning eller aktivitetsersättningen respekterades av Försäkringskassans handläggare i större grad än nu. Doktorn är ju i den unika situationen att både känna patienten och ha en medicinsk sakkunskap.
Då skulle man godkänt en sjukskrivning av en 63-årig kvinna med stroke och cancer och även en yngre man med tre frakturer i foten och ett rörligt jobb.
Jag riktar ogärna pikar mot Försäkringskassans handläggare som bara sköter sitt jobb. Jag har träffat många ytterst kompetenta och empatiska människor inom Försäkringskassan genom åren som jag kunnat samarbeta med i olika patientärenden.
Men jag undrar hur Försäkringskassans egen arbetsmiljö ser ut idag. Med ständiga påhopp i medierna. Med ständiga kontakter med frustrerade och arga patienter. Jag avundas er inte!

Staffan Lingärde

Specialist i allmän medicin
Gå till toppen