Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Undantagen ska inte ges tolkningsföreträde

”Jag är varken för eller emot pyroteknik som sådan. Jag vet att man kan skapa fantastisk stämning både med och utan den.” Det skriver Markus Thornell.Bild: Nesvold, Jon Olav
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Jag är Malmö FF-supporter sedan barnsben. Ett av mina starkaste minnen är när jag som 10-åring såg Malmö besegra AIK med 5-2 i SM-finalen på Stadion. Sedan dess är jag fast, och trogen årskortsinnehavare. Trots att jag nu är över 40 år väljer jag fortfarande att stå i klacken på Norra stå. Ingen annanstans på Stadion kan man få samma härliga fotbollskänsla. MFF-klacken är fantastisk som i med- och motgång stöttar laget på ett positivt sätt. Väldigt sällan hör man oss håna motståndarlaget, som många andra klackar gör. Istället stöttar vi Malmö FF på ett positivt sätt. Det finns naturligtvis undantag, men de är att betrakta som, just undantag, och ska inte ges tolkningsföreträde till att definiera vad klacken står för. Jag är varken för eller emot pyroteknik som sådan. Jag vet att man kan skapa fantastisk stämning både med och utan den. Däremot är jag starkt emot hyckleri. När Malmö FF som klubb säger att man inte accepterar pyroteknik så tror jag dem inte.
Jag pratar ofta med ordningsvakten som visiterar mig från topp till tå varje gång jag ska in på Stadion. Jag frågar om han inte tycker det är pinsamt att det, trots den grundliga visiteringen, ändå kommer eldas på läktaren under matchen. Då säger han – ”Jag kan lova dig att den inte kommer in denna väg”. Visiteringen är, med andra ord, bara ett spel för gallerierna.
När jag står i klacken och en maskerad tonåring ställer sig precis bredvid mig med en 1 000 (!) grader varm låga är det en enorm säkerhetsrisk. Hade Malmö FF velat bli av med pyrotekniken så hade man naturligtvis kunnat det. Men då måste spelare och ledare tydligt markerat att de inte gillar när det brinner. Om de till exempel helt slutar spela när en bengal tänds. Eller att de tydligt går ut med att det inte alls gör att spelarna presterar bättre - tvärtom de mår dåligt av röken eller spelavbrottet.
Istället hyllar ledare och spelare alltid klacken för ett fantastiskt stöd, även efter matcher med pyroteknik. Det enda motståndet man hör är en speakerröst som under bengalbränning säger något pliktskyldigt om att det är förbjudet. Det blir nästan lite komiskt.
Hur kan man säga sig vara emot pyroteknik och samtidigt välja att stödja klackens tomma-läktar-protest, när polisen bara gör sitt jobb för att garantera en säker fotbollsupplevelse? Om Malmö FF vill att bengaler ska användas vid allsvenska matcher så måste de se till att det kan göras på ett säkert sätt. Annars måste naturligtvis spelare och ledare i klubben stödja polisen i deras arbete. Allt annat är hyckleri! Vi ses på Norra stå!

Markus Thornell

Malmö
Gå till toppen