Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Youssou N'Dours nya album skiftar i blågult

Alexander Agrell hör världsstjärnans samspel med Seinabo Sey och Mohombi.

”Har Sverige fler bra artister jag kan fylla mina plattor med?” Youssou N'Dour klurar.Bild: Youri Lenquette

Youssou N'Dour

SENEGALPOP. History.

Youssou N'Dour fick Polarpriset 2013. Men han gillar Sverige även av musikaliska skäl.
Neneh Cherry-duetten ”7 seconds” blev en stor hit och Ale Möller har varit hans musikrådgivare. Nu lånar N'Dour både Seinabo Sey, Mohombis pinfärska Melodifestivalbidrag ”Hello” och Mohombi själv.
Nya ”History” är brokig och bitvis ambitiöst klippa-klistrad. N'Dour återanvänder tre äldre låtar, serverar en rad nya och tar sig flera duettpartners. Seinabo Sey gör en storstilad, själfull insats på den omgjorda ”Birima” som hon sätter prägel på med en egen versmelodi och text.
”Hello” har remixats och bakats på med en större produktion. Mohombi och Youssou växeldrar sången och det hela klingar som senegalesens egna kompositioner.
På den stilbildande nigerianske trumslagaren och sångaren Babatunde Olatunjis två låtar ”Takuta” och ”My child” används dennes originalsång ”postumt”. N'Dour har byggt nytt runt omkring, så att även den låten smälter in i hans eget universum.
Det pulserande öppningsspåret ”Habib Faye”, en hyllning till Youssous nyligen bortgångne basist och musikpartner, är starkaste nya låten och har sångarens mest känslomättade insats.
”History” är bra, utan att höra till N'Dours vassaste album, och ligger helt i linje med hur 2000-talets Youssou N'Dour gör radiovänlig Afrikapop som västerländska öron vill suga åt sig. Testkör gärna 1990 års vitala och rappa ”Set” parallellt — det är fascinerande hur långt mannen hunnit färdas.
Gå till toppen