Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blåsiga men varma dagar väntar i Skåne

Det blir blåsigt och en del regnskurar i Skåne de kommande dagarna – men också temperaturer upp emot 20 grader.
– Hittar man en lävägg till skydd från byvindarna så kan man nog känna lite sommarvärme, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Bild: Vegard Wivestad Grøtt
SMHI har utfärdat en klass-1-varning för kuling över södra och sydvästra Östersjön. De vindbyarna kan även märkas av på land under torsdagen och fredagen.
– Under torsdag eftermiddag kan det röra sig om friska och till och med lokalt hårda vindbyar. De kraftiga vindarna kommer in över de södra delarna av Skåne – men även länge norrut, mot Helsingborg och Hallandsgränsen, blir det kraftigare byvindar. Blåsten avtar något under kvällen och natten men under fredagen tilltar den igen. Vi får räkna med två extra blåsiga dagar, säger Alexandra Ohlsson.
Trots blåsten blir det varmt i luften, i alla fall under torsdagen.
– Temperaturen kan komma upp till 20 grader på en del håll. Hittar man en lävägg till skydd från byvindarna så kan man nog känna lite sommarvärme.
Under fredagen blir vädret sämre. Temperaturen dalar till mellan 8 och 13 grader och det är risk för regn. Kanske är det tur, för just nu är det risk för skogsbrand i så gott som hela Skåne.
– Under fredagen kan det komma lite välbehövligt regn som minskar risken för skogsbrand. Det kan kännas lite extra ruggigt med regn, blåst och lägre temperaturer. Det blir ingen majvärme direkt, säger Alexandra Ohlsson.
Under helgen avtar de kraftiga vindarna och på söndagen finns det till och med chans på sol.
– Det är ganska mycket moln kvar under lördagen. I norra Skåne kan det bli enstaka spridda skurar. Med lite tur kan det dra in ett annat stråk med regn under natten så att naturen får lite mer välbehövlig väta. Under söndagen luckras molntäcket upp mer och temperaturen kan stiga upp mot 20 grader.
Gå till toppen