Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Boris Johnson siktar mot premiärministerpost

Boris Johnson siktar på posten som ledare för Konservativa partiet. Den tidigare brittiske utrikesministern kom med beskedet på en företagskonferens i Manchester, rapporterar brittiska medier. En framtida Toryledare blir även premiärminister.

Boris Johnson. Arkivbild.Bild: Rui Vieira/AP/TT
Premiärminister Theresa May har meddelat att hon avgår om parlamentet godkänner hennes brexitavtal. Men hon har inte sagt vilket datum det kan ske. May har möjlighet att sitta kvar till åtminstone december 2019.
Brexitförespråkaren och före detta Londonborgmästaren Johnson konstaterade också att platsen ännu inte är vakant, rapporterar BBC. Men på frågan om Johnsson kandidera om platsen blir ledig svarade han:
– Självklart, jag kommer att ge järnet.
Den frispråkige och populäre Johnson var inför folkomröstningen om EU-medlemskapet en av de tyngsta politikerna i kampanjen för brexit.
Boris Johnson blir dock inte ensam att ställa upp. En rad personer inom Konservativa partiet väntas kandidera. Biståndsminister Rory Stewart och den tidigare arbetsmarknadsministern Esther McVey har meddelat att de ska kandidera. Konservativa partiets majoritetsledare Andrea Leadsom har sagt att hon överväger att ställa upp, skriver BBC.
Fakta

Boris Johnson

Boris Johnson, född 19 juni 1964, var Storbritanniens utrikesminister 2016–2018.

Han är tidigare journalist, bland annat som korrespondent i Bryssel och som kolumnist.

Han var Londons borgmästare 2008–2016.

Johnson var också parlamentsledamot för Konservativa partiet 2001–2008 och 2015.

Boris Johnson var ett av de tyngsta namnen i kampanjandet för att få Storbritannien att lämna EU.

Gå till toppen