Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Fastighetsägare bromsar utveckling kring centrum i Bunkeflostrand

Boende ropar på att kommunen ska göra en expropriation av området vid Ängslätt, skriver Björn Björnskär.Bild: Johan Pihlemark
Bunkeflostrand växer och har snart kring 15 000 invånare men saknar ett centrum och samhällsservice. En privat fastighetsägare och brist på trafikplanering bromsar utvecklingen.
Det centrum som kallas Ängslätt är en sorglig syn: ödsligt, tomma affärslokaler, skräpigt. Ett tristare centrum kan ingen förort visa upp.
Förutsättningar finns med många boende som vill handla i närområdet, men de flesta väljer att köra till Limhamn eller Emporia, även för vardagsärenden som kan lösas närmare. Tomma affärslokaler beror till mindre del på få kunder, utan mera på höga hyror och brist på kontakter med den private fastighetsägaren.
Affären Ica Supermarket har ett bra sortiment, men kan utöka lite åt Maxihållet till med blommor, apotek och en kafédel. Spel och paketutlämning ökar och proppar nu till i entrén.
Broms nummer ett är den private fastighetsägaren.
Ingen lyckas få kontakt med honom. Kommunen har senast försökt för att lösa infarten till parkeringen, men har enligt uppgift inte lyckats.
I Ängslätt finns utrymme att växa med ett bättre affärsliv, men även genom att bygga på befintliga lokaler med fyra-fem våningar lägenheter. Det skulle ge det lågbebyggda Bunkeflostrand ett riktmärke.
Broms två är trafiksituationen: Skola, bibliotek och kyrka ligger mittemot centrum på Gottorpsvägen. Här stannar två bussar snett emot varandra, bilister gör farliga omkörningar, barn från skolan springer över vägen, en trång ut- och infart från parkeringar finns, en cykelbana korsar. Här inträffar incidenter dagligen och två allvarliga de senaste veckorna. Allt detta har kört ihop sig 75 meter från en rondell. Nu har kommunen beslutat om en utredning av röran. Det är så dags.
Det har gått så långt att kommunen börjat undersöka för ett nytt centrum. Ett alternativ är bortåt Gottorp och Annestad, ett annat norr om Bunkeflostrand. Med något av dessa lägen kan de flesta boende lika gärna fortsätta till Limhamn eller Emporia eftersom de redan kommit halvvägs.
Boende ropar på att kommunen ska göra en expropriation av området vid Ängslätt. Kommunen söker i första hand samförstånd med den private fastighetsägaren, men denne gör sig helt oanträffbar.
Bunkeflostrand är värt ett bättre centrum med affärsliv och det ligger naturligt i nuvarande Ängslätt.

Björn Björnskär

Bunkeflostrand
Gå till toppen