Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Första bekräftade dödsfallet på Mount Everest i år

En indisk klättrare har avlidit i sitt tält och en irländsk klättrare förmodas vara död efter att ha fallit från hög höjd på Mount Everest under torsdagen. Samtidigt har över hundra personer bestigit världens högsta berg sedan klättringssäsongen drog igång i början av veckan.

Mount Everest är med sin höjd på 8 848 meter världens högsta berg.Bild: Hans Edinger
Det är tidningen The Himalayan Times som rapporterar om dödsfallen. De båda förolyckade klättrarna var medlemmar i samma klättringslag, bestående av åtta personer, som nådde toppen tidigt under torsdagen. Den indiske klättraren hittades sedan död i sitt tält vid ”Camp 4”, en av de platser längs rutten upp för berget där klättrarna kan ta kortare vilopauser.
Den irländske klättraren försvann tidigare under dagen i närheten av den del av Mount Everest som kallas The Balcony – en tydligt markerad snötäckt platå på cirka 8 300 meters höjd längsmed den sydöstra rutten upp mot toppen. En sökinsats efter den försvunne klättraren drogs igång senare under dagen, men chanserna att han överlevt fallet är minimala.
Att de båda dödsfallen inträffade på väg ner för berget är inte förvånande. Då är risken för olyckor oftast som störst på grund av utmattning och den stora påfrestning som det innebär för kroppen att vistas en längre tid över 8 000 meters höjd i den så kallade ”dödszonen”.
Den sydöstra rutten, som börjar på den nepalesiska sidan av Mount Everest, är den vanligaste upp mot toppen. I början av veckan nådde ett klättringslag bestående av lokala sherpas toppen och fick därmed en fast säkerhetslina på plats för de många klättrare som vill bestiga berget under maj – den tid på året då de meteorologiska förhållandena och framförallt vinden är som mest gynnsamma.
Under veckan har över 110 personer nått toppen. Samtliga via Nepal. Den andra vägen upp för världens högsta berg går norrifrån via Kina och Tibet, men där har ännu inte någon säkerhetslina kunnat sättas på plats. Sammanlagt har cirka 1 000 klättrare och lokala sherpas i år fått tillstånd att klättra på Mount Everest. Ett nytt rekord.
Klättringssäsongen är inte bara igång på Mount Everest utan även på fler av världens andra toppar över 8 000 meter – 14 stycken totalt – som samtliga finns i Himalaya eller i den angränsande bergskedjan Karakoram i Pakistan. Detta innebär tyvärr även fler dödsolyckor. På världens fjärde högsta berg, Lhotse, vars topp bara ligger 3 kilometer från Mount Everests, hittades en bulgarisk klättrare död i sitt tält under fredagen. På världens tredje högsta berg – Kanchenjunga – avled två indiska klättrare under onsdagen och en chilensk klättrare har också försvunnit längs samma rutt.
Inkluderat de två förolyckade personerna på Mount Everest har sammanlagt 11 personer dött på 8 000-metersbergen sedan klättringssäsongen drog igång i slutet av april.
Gå till toppen