Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han har full koll på clownernas tricks

Aburi Abdulhab, sju år, gillar trolleriet bäst. Men när orkestern svänger gör han det också med sin rullstol.
Clownronden har precis gjort en av sina sällsynta föreställningar, Siskaz, i foajén till barnmedicinen på SUS. Oftast är de på avdelningarna för att improvisera med barnen som är inlagda.

Aburi Abdulhab och hans pappa Ali Abdulhab har stött på sjukhusclownerna flera gånger under den långa sjukhusvistelsen.Bild: Peter Frennesson
– Han kan springa annars. Men nu får han en två månader lång behandling inför en ryggoperation och då måste han sitta i rullstolen, förklarar pappa Ali Abdulhab.
Clownerna hejar igenkännande på både dem och andra barn och föräldrar i publiken.
– Det är inte sällan att vi först träffar barnet på deras hemsjukhus i till exempel Kristianstad, sen stöter vi på varandra igen på en specialistmottagning i Lund eller Malmö. Man kan säga att clownerna följer barnen, säger Kajsa Bramsvik.
Hon är verksamhetsledare, men också regissör och coach för de sju sjukhusclownerna som turnerar runt på skånska sjukhus.
– Den här föreställningen är regisserad. Men i det dagliga mötet med barnen bygger helt på improvisation. De kanske får reda på att något barn är väldigt intresserad av fotboll eller något liknande, men annars uppstår allt i mötet, säger Kajsa Bramsvik.
Clownronden är ute med föreställningen Siskaz på skånska sjukhus. Här är det barnmedicinska avdelningen i Malmö som får besök.Bild: Peter Frennesson
Gun Bauer jobbar på barnmedicinen och hon passar på att sätta sig och titta på föreställningen innan hon går hem. Plötsligt blir hon uppbjuden av clownen Rhålf, Teo Puktörne, och tar en svängom.
– Jag har känt dem länge. De gör ett fantastiskt jobb med våra barn. När de öppnar dörren till en sal vet de inte vad som väntar. Det enda som vi berättar är saker som att någon är extra infektionskänslig, säger hon.
Karin Rignér, Jens Molander, Rodrigo Flores och Teo Puktörne är fyra av sju fasta sjukhusclownerBild: Peter Frennesson
Clownronden har funnits i Skåne i arton år. I fjor mötte clownerna 5 677 barn och ungdomar runt om på sjukhusen.
Aburi Abdulhab säger efter föreställningen att han har full kontroll på ett av trolleritricken.
– Han har bollen i den andra handen som han inte visar.
Såg du hur clownen fick in bollen i munnen?
– Nej, säger han och virrar på huvudet.
Gå till toppen