Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Konstpris till Signal i Malmö – som skickar vidare prissumman

Konsthallen Signal i Malmö tilldelas statliga Konstnärsnämndens Dynamostipendium. Men de 150 000 kronorna väljer de att ge vidare till fem andra aktörer i Malmös konstliv.

Konstnärsnämndens årliga Dynamostipendium har sedan 2000 delats ut till aktörer som ”på eget initiativ skapar nya arenor inom vår samtida bild- och formkonst”. I Malmö har tidigare Torbjörn Limé på Pineapple (2003), Elin Lundgren och Petter Pettersson på Lilith Performance Studio (2009) och Göran Green på Galleri 21 och Gert-Olle Göransson på Galleri Ping-Pong (2014) fått ta emot stipendiet.
På torsdagen blev det offentligt att årets Dynamostipendium tilldelas Elena Tzotzi, Carl Lindh och Joel Odebrant som driver Signal – Center för samtidskonst i Malmö. Konsthallen på Monbijougatan får stipendiet med motiveringen som bland annat lyder: ”I drygt två decennier har Signal varit en tongivande spjutspets i Malmös konstliv. Signal har med skärpa och övertygande konsekvent arbete skapat en ovärderlig mötesplats för bildkonstnärer, curatorer och konstpublik, sedan slutet av 90-talet. Med såväl utställningar, konstnärliga samarbeten, forskning och nischade publika arrangemang har de påverkat konstscenen långt utanför Sveriges gränser. Signal har växt till en självklar arena för samtidskonsten och enträget belyst den konstnärliga processen, forskningen och diskursen om den offentliga konsten.”
Men stipendiesumman på 150 000 kronor kommer inte att stanna kvar på Signal. För ledartrion har beslutat sig för att skänka den vidare.
”Av egen erfarenhet vet vi också mycket väl att när man befinner sig i det läget att ha hållit på ett tag och inte är säker på att man orkar eller kan fortsätta, då betyder all uppskattning och uppbackning världen. Vi väljer därför att ta emot Dynamostipendiet med stor glädje och i vår tur sträcka det vidare till några initiativ som också är värdefulla och oumbärliga för den starka konstscen som Malmö är idag”, skriver Signal i ett pressmeddelande.
De fem konstaktörerna i Malmö som nu tilldelas 30 000 kronor var från Signal är (Signals motivering inom citationstecken):
* Alta Art Space. ”För att storlek inte flyttar berg, utan viljan och hjärtat”.
* Delfi. ”För att Malmös och Köpenhamns konstscen nu står ännu närmare varandra.”
* Malmö Open Studios. ”För att entusiasm gör allt möjligt och lustfyllt.”
* Metood. ”För att handla kollektivt kring frågor som brinner förändrar.”
* Hyllie Ungdomsråd (HUR). ”För att de hade modet att lita på konsten och konsten inspireras av dem.”
Håll koll på Malmös konstscen – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen