Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmö fotobiennal tvingas ställa in två veckor innan öppning

Ett av Malmös största fotografievenemang, Malmö fotobiennal, tvingas ställa in bara veckorna innan det skulle äga rum. Anledningen är minskat stöd från Malmö stad och Region Skåne.

Michel Thomas, ordförande för Malmö fotobiennal, dagarna innan förra fotobiennalen ägde rum 2017.Bild: Emma Larsson
Den 1 juni var det meningen att den nionde fotobiennalen skulle äga rum runt om i Malmö och Skåne. Malmö fotobiennal startade egentligen som festivalen Fotografi i Fokus 2003, men bytte 2015 till sitt nuvarande namn. Senast fotobiennalen arrangerades, 2017, innehöll den 45 utställningar runtom i Skåne.
I ett och ett halvt år har förberedelserna inför årets Malmö fotobiennal den 1–11 juni pågått, men nu står det klart att allt ställs in.
– Det här är en katastrof för oss såklart. Under den krassa ekonomiska verklighet som råder finner vi inga möjligheter att driva projektet, säger Malmö fotobiennals ordförande Michel Thomas.
Med tanke på Region Skånes bidragsneddragningar var de beredda på att det skulle vara svårt att få stöd därifrån. Men de var inte beredda på beskedet från Malmö stad.
– De menar att vi dels borde ha sökt medfinansiärer och dels borde ha sökt bidrag redan i höstas. Vi fick först ett avslag, alltså noll kronor. Sen fick vi till ett samtal med dem och då erbjöd de oss en mindre summa: 50 000 kronor. Vi brukar söka 250 000 och brukar få 175 000 kronor, vilket egentligen är en smärtgräns för oss. Att göra en biennal för under 150 000 kronor var inte aktuellt, så styrelsen tyckte att 50 000 kändes som ett hån, berättar Michel Thomas.
Häromdagen fattade fotobiennalens styrelse beslutet att helt ställa in årets evenemang. Fotograferna var utvalda, materialet var på plats, tryckpressen var redo att trycka katalogen och alla gallerier och museer har planerat in det i sina program. Årets tema var ”Utopia” och Michel Thomas har inte gett upp hoppet om att kunna genomföra fotobiennalen nästa år istället med samma tema.
– Vi kan ju spara det arbete vi gjort, även om det blir svårt gentemot vissa gallerier som ju måste genomföra sina utställningar ändå nu, säger Michel Thomas.
– Vårt utopia blev en dystopi, säger han.
Fakta

Malmö fotobiennal

Fotofestival som äger rum vartannat år i Malmö och resterande Skåne. Skulle i år ha arrangerats den 1–11 juni. Just nu pågår diskussioner om man kan genomföra någon sorts ersättningsarrangemang i början av juni.

Gå till toppen