Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmö ger sig in i kampen om att bli europeisk kulturhuvudstad 2029

Malmö ger sig in i kampen om att bli Europas kulturhuvudstad 2029. På torsdagen blev det offentligt att stadens kulturkommunalråd Frida Trollmyr vill påbörja arbetet för att göra Malmö till nästa svenska kulturhuvudstad.

Socialdemokratiska kulturkommunalrådet Frida Trollmyr.Bild: Albin Brönmark
I 35 år har Europa utsett kulturhuvudstäder med målet att föra de europeiska länderna närmare varandra. Första staden blev Aten 1985 och då kallades det Europas kulturstad. 15 år senare ändrades begreppet till Europas kulturhuvudstad. Sedan 2007 har man konsekvent valt ut två kulturhuvudstäder per år och idag är det sammanlagt 60 städer som fått utmärkelsen.
Två svenska städer har tidigare fått äran att vara Europas kulturhuvudstad. 1998 var det Stockholm och 2014 Umeå. Den senare staden slogs mot Lund om att bli kulturhuvudstad, men den västerbottniska staden gick segrande ur striden.
Nu är det klart att Sverige återigen ska bli värd för en kulturhuvudstad 2029, men frågan är vilken stad det blir. 2023 ska beslutet fattas.
Uppsala har redan höjt rösten och har börjat förbereda en ansökan. Även i Jönköping har diskussionerna pågått, men där har man nu börjat backa.
Nu ger sig Malmö in i striden. I den nya budgetskrivelsen för kulturnämnden 2020 nämns för första gången planerna.
– Ja, vi vill ha ett uppdrag från kommunstyrelsen om att få göra en förstudie inför en kulturhuvudstadsansökan, bekräftar kulturkommunalrådet Frida Trollmyr.
Varför?
– Min åsikt är att Malmö redan är Sveriges kulturhuvudstad. Om någon svensk stad ska bli kulturhuvudstad 2029 är det Malmö. Vi har sådan enorm bredd och samtidigt spets. Vi är motorn för kulturen i hela Skåne och vi ser hur danska chefer söker sig till Malmö för att de anser att Malmös kulturliv är mer intressant än Danmarks. Samma sak gäller i Sverige, säger Frida Trollmyr.
Vad skulle det innebära för Malmö att bli kulturhuvudstad?
– Det är ju alltid svårt att säga, men jag har pratat med politiker från Umeå och de känner fortfarande efterdyningarna av kulturhuvudstadsåret 2014 på ett positivt sätt. Umeå har blivit känt i världen och har samtidigt fått ett ännu mer levande kulturliv, säger Frida Trollmyr.
Vad skulle detta kosta Malmöborna?
– Det är det förstudien ska ta reda på, säger Frida Trollmyr.
När Umeå utsågs till kulturhuvudstad 2014 låg den totala budgeten på 453 miljoner kronor. 98 miljoner kom från Umeå kommun vilket utgjorde 22 procent av budgeten. Resten finansierades av:
Statliga pengar: 33 procent
Regionala pengar: 12 procent
Näringslivet: 8 procent
EU: 4 procent
Biljettförsäljning: 5 procent
Internationella partners: 2 procent
Andra EU-projekt: 5 procent
Övrigt: 10 procent
Finns det anledning att tro att Malmö behöver satsa mindre än 100 miljoner kronor på detta?
– Jag vill inte uttala mig om summor än. Men 100 miljoner kronor skulle inte vara mycket pengar för Malmö om det genererar mycket positivt i form av arbetstillfällen och uppmärksamhet. Det är det vi måste belysa i förstudien – vad det kan ge tillbaka. Vi kanske kommer fram till att det kostar mer än det smakar. Eller så ger det jättemycket, säger Frida Trollmyr.
Fakta

Kommande kulturhuvudstäder i Europa

2019: Matera (Italien) och Plovdiv (Bulgarien)

2020: Rijeka (Kroatien) och Galway (Irland)

2021: Timisoara (Rumänien), Elefsina (Grekland) och Novi Sad (Serbien)

2022: Kaunas (Litauen) och Esch (Luxemburg)

2023: Veszprém (Ungern)

Gå till toppen