Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös musikliv får egen scen på årets Malmöfestival

Hiphopklubben Spit Spot, hyllade musikkollektivet So & Such och skivbolaget Rundgång bestämmer programmet på den nya Malmöscenen. Besökare bjuds in till yoga och meditation inuti en enorm ljusskulptur. Barnlandet förvandlas till ett kreativt konstlabb tillsammans med Skånes konstgiganter. Det är några av nyheterna på årets Malmöfestival.

Årets Malmöfestival går av stapeln den 9-16 augusti.Bild: Johan Nilsson/TT
Hur uppmärksammar Malmöfestivalen bäst den egna stadens sprudlande musikliv? Kanske genom att ge det lokala musiklivet makten över en helt egen scen.
I år presenterar Malmöfestivalen nämligen en ny scen i Raoul Wallenberg Park, där åtta lokala aktörer får ansvara för programmet under varsin kväll. De medverkande är dancehallklubben RiDDiM, hiphopkollektivet Spit Spot, musikkollektivet So & Such, skivbolagen Malmö Inre och Rundgång, konsertarrangören Femmuze, jazzklubben Bullret, indieklubben Fubbik och Retromusikföreningen som fokuserar på 60-talsmusik.
Även dansprogrammet får en egen scen på årets festival. Det blir bland annat disco och fokus på danserna från det populära onlinespelet ”Fortnite” för den yngre publiken och tangokvällar och vogueklubb för de vuxna.
Ett tidigare verk av konstgruppen Architects of Air. På Malmöfestivalen intar deras ljusskulptur ”Dodecalis” Stortorget.Bild: John Owens
På parkeringen på Stortorget, där olika hinderbanor har huserat de senaste två åren, flyttar den enorma lyftfyllda ljusskulpturen ”Dodecalis” in. Den är skapad av det brittiska kollektivet Architects of Air, med konstnären Alan Parkinson i spetsen. Besökare kan på egen hand gå in och utforska skulpturen hela festivalveckan, men det kommer även att anordnas meditation och yoga inuti den.
”Som besökare skapar du din egen interaktiva upplevelse när du träder in landskapet. Det är som att kliva in i en annan värld, ett inre rum om du så vill”, säger Lotta Ström, en av festivalens projektledare, i ett pressmeddelande.
Läs också Malmöfestivalens första artister – här är listan
Barnlandet omvandlas i år ett stort konstlabb i samarbete med Malmö Konsthall, Moderna Museet, Malmö Konstmuseum, Skissernas Museum, Kivik Art Centre och Wanås Konst. Även aktörer som Trådverket, Drömmarnas Hus, Skånes konstförening och Konstkvinnor medverkar. Festivalveckan i Barnlandet avslutas med en stor vernissage där alla verk visas upp.
Läs också Tio nya akter klara för Malmöfestivalen
Området på Hamngatan, där fokus tidigare år har legat på konst och design, riktar nu in sig helt på hållbarhet. Där kommer det att anordnas workshops i bland annat textilfärgning och hur man kan återanvända plast till hemmaodling. Dessutom kommer det att finnas en scen dit gäster bjuds in för att prata om hållbarhet. Även i matområdet kommer det att finnas aktiviteter med hållbarhetsfokus.
Gå till toppen