Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Mikael Jern

Professor Mikael Jern har avlidit i en ålder av 72 år efter en tids sjukdom. Närmast anhöriga är hustrun Marianne, barnen Magnus, Martin och Malin med familjer.

Mikael Jern.Bild: Foto: Privat
En internationellt erkänd pionjär inom datorgrafiken, Mikael Jern, professor emeritus i visualisering vid Linköpings universitet, har gått bort.
Efter studentexamen i Malmö kom Mikael till Lund 1966. Av en tillfällighet fick han kvällsjobb på Lunds datacentral. Där blev han på kort tid expert på att programmera datorritade bilder och kartor.
I början av 1970-talet inledde Mikael och den legendariske Hellmuth Hertz, professor vid Institutionen för elektriskt mätteknik, ett långvarigt samarbete. Hertz hade konstruerat en bläckstråleskrivare tänkt att kopplas till en scanner. Av en slump träffade han Mikael som föreslog att skrivaren istället borde göra bilder via en dator. Så blev det.
Den första färgbildskrivaren kopplad till en dator såg dagens ljus 1973 en världsprodukt som skapades i Lund. Den la grund till den teknologi som används i varje färgskrivare idag. Mikael blev så småningom utnämnd till ett ”skånskt uppfinnarsnille” av Sydsvenska Dagbladet.
Färgbildskrivaren blev en internationell framgångssaga. Tanken var att den skulle produceras i Sverige. Facit, då vårt lands största företag inom kontorsmaskiner, tackade nej med argumentet att bläckstråletekniken inte hade någon framtid. Patent och rättigheter såldes till ett företag i Boston – till Mikaels stora sorg.
Mikael utvecklade också en uppmärksammad tredimensionell färgkub. Med den blev han pionjär inom svensk datorkonst. Konstnärsparet Beck&Jung fick tillgång till hans program. Snart fanns grafik byggd på färgkuben i reklam för SAS och Ikea.
Mikael sökte kombinera två roller: forskarens och företagarens. Tillsammans med en dansk partner startade han i början av 1980-talet ett bolag, UNIRAS, med säte i Danmark. Snart hade det kontor över hela världen och hela familjen Jern kom därmed att tillbringa ett antal år i Dallas. Kunderna kom främst från oljeindustrin. IBM satte Mikaels bildprogram i sina första persondatorer.
Efter tjugo år som företagare drog Mikael sig tillbaka. Som sakkunnig på en professur i datavisualisering vid Linköpings universitet klagade han på de sökandes svaga kompetens. Då sa vi till honom: Ta tjänsten själv! Så blev det. Linköping fick 1999 en dynamisk professor som gjorde en ny resa – som forskare och återigen som företagare med bland annat OECD och Eurostat som kunder.
I början på 1970-talet hjälpte Mikael forskare vid Nationalekonomiska institutionen i Lund med programmering. Här började vi samarbeta. Han kunde snabbt rita upp tjusiga diagram över penningmängd och inflation för min avhandling. Vi trivdes ihop, särskilt på tennisbanan. I takt med barnens ankomst umgicks vi även familjevis. Trots boende på olika håll har vi alltid hittat tillfällen att sammanstråla.
Mikael var mycket vänfast och alltid lätt och rolig att prata med. Han hade en glad och optimistisk syn på livet. Och han gillade god mat och gott vin. Många är de härliga måltider vi fått ta del av hos familjen Jern i Ranarp på Bjärehalvön – en plats vilken Mikael kunde tala sig lyrisk för. Här kunde han koppla av i kretsen av sin älskade familj.
Kring Mikael fanns en air av ljus framtid byggd på de underbara möjligheter som datatekniken gav. Han var annorlunda och spännande. Våra tankar går till hans familj.
Lars Jonung
Gå till toppen