Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nämnd i Lomma går mot nytt stort underskott

Kommunaliseringen av hemtjänsten blev betydligt dyrare är man räknat med. Dessutom fortsätter kommunen hyra in sjuksköterskor till stora kostnader.
Socialnämnden i Lomma ser ut att gå mot ett minusresultat på 15 miljoner i år. Nu ska åtgärder sättas in för att rädda ekonomin.

Susanne Borgelius (M), är ordförande i socialnämnden i Lomma kommun.Bild: Mats Amnell
Förra året var det inhyrda socionomer och dyra hotellnotor för nyanlända som orsakade röda siffror för nämnden, som vid 2018 års slut landade på minus 6,5 miljoner.
I år är det ekonomiska läget ännu värre. Hittills i år har man gått minus med 4,2 miljoner, vid årets slut beräknas den siffran ha växt till minus 15,1 miljoner.
Förklaringen enligt nämndens ordförande Susanne Borgelius (M) är att kommunaliseringen av hemtjänsten som genomförts under våren blivit betydligt dyrare än beräknat. Främst eftersom det visat sig att Attendo haft alldeles för låg bemanning. Kommunen har därför valt att anställa fler undersköterskor.
– Vi har ett tufft ekonomiskt läge. Vi har behövt öka bemanningen för att öka kvaliteten och haft en del övergångskostnader för till exempel inköp av elcyklar, datorer telefoner och digitala nyckelskåp, säger Susanne Borgelius.
Minusresultatet beror också på dyra placeringar i andra kommuner, exempelvis i familjehem, och inhyrning av sjuksköterskor.
– Vi har svårt att rekrytera sjuksköterskor. Och att hyra in kostar dubbelt så mycket som att ha egna anställda. Vi måste se över vissa tjänster och göra dem mer attraktiva.
Kommunstyrelsen har nu ställt krav på socialnämnden att ta fram en åtgärdsplan för att få ordning på ekonomin.
– Vi jobbar på att ta fram en lista med åtgärder som ska få kortsiktigt effekt för budget i balans till 1 januari nästa år, säger Susanne Borgelius.
Kan man räkna med nedskärningar?
– Helst vill vi effektivisera och samordna. Men det är klart att i förslaget kommer kanske också någon nedskärning att finnas med. Sen är det upp till politisk bedömning om vad som är rimligt utifrån de ökande behov som vi har.
Förslagen ska vara framtagna och presenterade för kommunstyrelsen i början av juni.
Vill du veta mer om vad som händer i Lomma kommun? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev!
Gå till toppen