Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Borgmästare vill slå Trump underifrån

New Yorks borgmästare Bill de Blasio vill ställa upp i USA:s presidentval 2020 och blir därmed en i raden av demokrater som utmanar president Donald Trump. Närmare bestämt nummer 23.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio. Arkivbild.Bild: Justin Wan
– Donald Trump måste stoppas. Jag heter Bill de Blasio och jag kandiderar för att bli president eftersom det är dags att vi sätter de arbetande människorna främst, säger han i en video som lanserades på torsdagen.
58-årige de Blasio ställer upp trots hot om motvind: Han har kritiserats i medierna och ligger inget vidare till i opinionsundersökningarna. Men senast han positionerade sig mot Trump i en valrörelse visade det sig vara ett framgångsrecept.
Inför borgmästarvalet i New York 2017 låg de Blasio pyrt till. Andra demokrater lyftes fram som alternativ. Men när republikanen Donald Trump valdes till USA:s president fick de Blasio plötsligt en tydlig motståndare: ”New York ska fortsatt vara en fristad för progressiva idéer och tolerans”, slog han fast och blev snabbt en ledargestalt i motståndet mot Trump.
Själv lyfter han också fram sin förmåga att slå underifrån.
– Jag har tillbringat mycket tid med att vara sist i många opinionsundersökningar, sade han till The New York Times i januari.
– Det är inte var du börjar som räknas, utan var du slutar.
Gå till toppen