Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ostoppbar energi och flödande fantasi från Bill Evans

Alexander Agrell hör en hittills outgiven liveinspelning.

Bill Evans på Swing Inn i Malmö i november 1969, strax före decemberbesöket i London.Bild: Bert Olsson

Bill Evans

JAZZ. Evans in England.

”Jag vill att ni ger ut min Bill Evans-inspelning innan jag dör”.
Uppringare var en nu 84-årig fransman, som 1969 följt Evanstrion genom Europa och spelat in varje konsert. Och prick 50 år senare har hittills outgiven musik från Ronnie Scott's i London blivit en dubbel-cd.
Evans kom dit med sin då färska (men efter hand långlivade) trio med Eddie Gomez och Marty Morell. Och livemusiken från denne den skira balladjazzens överstepräst och pionjär är rena högenergiprojektet.
Ljudet är bra och balanserat. De tre attackerar förstås ett knippe standards och ser till att spelet alltid har en riktning och ett mål, i både ballader och kvicka swingers. Gomez och Morell är rejält ”på”, ständigt aktiva och kreativa, Gomez nästan väl mycket. De två matchar Evans närmast ostoppbara energi och flödande fantasi. Att följa hans (improvisations)väg genom löpningar och blockackord runt melodierna är ett äventyr som får mycket annan pianojazz att kännas tam och endimensionell.
Gå till toppen