Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så ska Lund få konsertsal på Brunnshög

En konsertsal i forskarbyn Science Village skulle bli mycket billigare än att bygga i stadskärnan. Det tycker Musik i Syd som står med färdiga ritningar och planer, men utan klar finansiering.

”Det som är fördelen med den här salen är att den är så extremt flexibel, det är en läktare som kan dras in och ut. Du kan ha en helt ren yta, eller du kan fylla lokalen med sittande publik. Det gör att den kan användas också för utställningar, mässor eller sittande middagar med musik från scenen” säger Susanne Rydén, vd för Musik i Syd.Bild: Skanska/White.
Huset The Loop ska stå klart om två år. Det är tänkt att bli en plats där forskare och bolag möts, med inriktning på hållbarhet.
Skanska bygger och samarbetar med Altitude Meetings, som driver Studio-huset i Malmö. I huset ska finnas 1 500 kvadratmeter möteslokaler med nio konferensrum och 90 kontorsplatser.
Läs också Mötesarrangör tar plats i forskarbyn Science Village
Och så kanske en konsertsal med plats för 1 100 besökare.
– Det är något Lund saknar och som är efterlängtat, säger Susanne Rydén, vd för Musik i Syd.
Förhandlingar pågår om finansieringen. Politiker i både kommun och region måste vilja vara med – och vara beredda att öppna plånboken.
– Vi har ritningarna klara, vi har en idé om finansiering, vi behöver få ett beslut från region och kommun hur man ställer sig. Mer ekonomiskt fördelaktigt får man aldrig ett sådant här hus. Kostnaden är en bråkdel av vad en konsertsal som man bygger på egna ben skulle kosta, säger Susanne Rydén.
The Loop byggs i hjärtat av Science Village i Lund med forskningsanläggningarna ESS och Max IV som nära grannar.Bild: Skanska/White.
Gå till toppen