Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skatter från Metropolitan visas på Birgit Nilsson museum

För tionde året slår Birgit Nilsson museum i Svenstad upp portarna för ännu en säsong. Från fredagen den 17 maj fokuseras på operastjärnans tid på Metropolitan Opera House i New York.

På Birgit Nilssons födelsedag den 17 maj öppnar Birgit Nilsson museum för säsongen. I år läggs fokus vid hennes tid på Metropolitan Opera House i New York.Bild: Courtesy of the Metropolitan Opera Archives/ Photo by Louis Mélançon
Förra året skulle Bjäres stora operasångerska ha fyllt 100 år. Något som firades stort med bland annat en utsåld jubileumskonsert.
Den 17 maj i år skulle Birgit Nilsson har fyllt 101 år – och det är även dagen då hennes museum öppnar för säsongen.
Inför årets säsong märker Gitte Lindström Harmark, vd Birgit Nilssons minne AB, att intresset fortsätter att ”spilla över” från fjolåret.
– Det var roligt att vi nådde ut så bra i fjol. Vi har redan mycket bokningar och det är flera utländska gäster, säger Gitte Lindström Harmark.
Fokus i år ligger på Birgit Nilssons tid på Metropolitan Opera House i New York, populärt kallat Met och ett av de främsta operahusen i världen. Där debuterade hon den 18 december 1959 och gjorde ögonblicklig succé med sin Isolde. Namnet på årets utställning är "Birgit Nilsson och Met".
I år finns möjlighet att se originalkostymer från Met tillsammans med personliga föremål, minnessaker, rekvisita, filmklipp och mycket mer. Museet återfinns på Birgit Nilssons gamla släktgård på Bjäre.
Birgit Nilsson i "Turandot" på The Metropolitan Opera House i New York.Bild: Okänd
Ett av föremålen nämner Gitte Lindström Harmark med särskild värme.
– Metropolitan byggdes 1883 och den som sjöng då var svenska operasångerskan Kristina Nilsson. Då hade hennes beundrare gjort en lagerkrans i guld till henne. Den bar hon vid invigningen, berättar Gitte Lindström Harmark.
– 1966 stängde gamla Metropolitan. Vid farvälgalan sjöng Birgit Nilsson. Då transporterade man lagerkransen till Metropolitan för att Birgit skulle ha den på sig. Den visar vi i år. Lagerkransen har vi fått låna från scenkonstmuseet i Stockholm.
Birgit Nilsson gjorde åtskilliga roller på Metropolitan.
– Det var en viktig scen för henne och hon var älskad. Kommer du till Metropolitan i dag och pratar med människor där så vet de mycket väl vem Birgit Nilsson var, säger Gitte Lindström Harmark.
Hon lyfter även fram ett kassettband som hittats. Det handlar om en inspelning från 1977. Någon gick då runt och lät personer backstage på Met läsa in alla hjärtans-hälsningar till Birgit, som hade ett uppehåll just då. Hälsningar som besökarna nu kan lyssna på i museets ljudguide.
– Men blir nästan lite tårögd. Vi hittade kassettbandet just i år. Visst är det konstigt? Birgit lägger det framför fötterna på oss just när det är dags, säger Gitte Lindström Harmark.
Vd Gitte Lindström Harmark märker hur intresset från Birgit Nilssons jubileumsår förra året "spiller över" även när det kommer till årets verksamhet.Bild: Niklas Gustavsson
I samband med säsongsöppningen kommer bland annat Birgit Nilsson-sällskapets ordförande Gitta-Maria Sjöberg att titta in. Under fredagen besöker även mottagaren av Birgit Nilsson-stipendiet, tenoren Joel Annmo, museet. På lördag ger han sin stipendiekonsert på Malmö Opera. Under fredagskvällen ger Operafabriken konserten "Den första kyssen" inne på museet.
I år väntar två festkonserter den 3 och 4 augusti i anslutning till museet. Museiverksamheten kommer att vara helt stängd mellan den 28 juli och 4 augusti.
Museet har öppet till den 8 september. Sedan har man öppet för grupper några veckor till.
Gå till toppen