Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hyresgästföreningen vill stoppa alliansens försäljning av lägenheter

Alliansen i Kävlinge vill sälja upp till 400 av kommunens lägenheter. Men många hyresgäster är oroliga över planerna, enligt Hyresgästföreningen som nu startar en namninsamling mot förslaget.

Petra Lundh, kommunikationschef på Hyresgästföreningen i norra Skåne.Bild: Hyresgästföreningen Skåne
Initiativet kommer från de lokala hyresgästföreningarna i Kävlinge kommun, efter att M, L, C och KD i veckan gick ut med att de vill sälja en del av det allmännyttiga bostadsbolaget KKB. Totalt femton procent, vilket motsvarar 350 till 400 lägenheter.
Nästa vecka drar Hyresgästföreningen igång sin lokala kampanj mot planen: en namninsamling som ska överlämnas till politikerna före det slutgiltiga beslutet fattas på kommunfullmäktige den 10 juni.
– Först och främst vill vi stoppa det, men vi vill också visa att det är många som är jätteoroliga över att bli av med sin allmännyttiga hyresvärd, säger Petra Lundh, kommunikationschef på Hyresgästföreningen i norra Skåne.
Varför är folk oroliga?
– Allmännyttan är ofta en väldigt bra hyresvärd. Det är annan lagstiftning kring exempelvis boendeinflytande om man jämför med en privat hyresvärd.
Att hyrorna höjs om en privat värd köper ens bostadshus är inte skrivet i sten, menar Petra Lundh.
– Det är beroende på vad hyresvärden vill göra. Vill de gå in och renovera så finns det stor risk att hyrorna höjs.
Framförallt är Hyresgästföreningen emot en försäljning eftersom de vill se en stark allmännytta. Inte minst vänder de sig emot att 40 procent av vinsten ska investeras i nya fritidsanläggningar.
– Om man ändå genomför en försäljning bör hela vinsten återinvesteras i KKB, säger Petra Lundh.
Gå till toppen