Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Läkare ville briljera – förgiftade patienter

Den franske narkosläkaren trixade med sina kollegors anestesiutrustning och fick på så vis till stånd nödsituationer under operationer som han kunde kallas in till och där briljera med sina färdigheter.

Det hävdar franska åklagare som anklagar den 47-årige läkaren för att ha förgiftat minst 24 patienter. Nio av dessa patienter har avlidit till följ av läkarens agerande enligt åklagarna.
Händelserna ska ha inträffat på två privatkliniker där läkaren var anställd mellan 2008 och 2017 och utredningen kring fallet inleddes redan förra året.
Inledningsvis rörde misstankarna sju fall av förgiftning, men nu har misstankarna vidgats med ytterligare 17 fall. Tidigare i veckan förhördes läkaren om eventuell inblandning i totalt 66 fall av hjärtstopp under operationer där patienterna under normala omständigheter inte skulle riskera att hjärtat stannade.
Kollegor på en av klinikerna i staden Besancon i östra Frankrike fattade misstankar sedan läkaren i flera fall varit väldigt snabb med att diagnostisera narkosöverdoser hos de aktuella patienterna. Överdoser som han nu misstänks för att själv ha sett till att patienterna fick.
– Han rörde sig omkring operationsavdelningen när fallen inträffade, säger åklagaren Etienne Manteaux och beskriver vidare att läkaren snabbt ställde diagnoser och skred till handling för att rädda patienterna på operationsbordet.
– Han gjorde så även när det inte fanns någon anledning att misstänka överdoser, fortsätter Manteaux som också beskriver läkaren som ”den minsta gemensamma nämnaren” i samband med händelserna.
Om läkaren, som nekar till brott , fälls riskerar han livstids fängelse.
Gå till toppen