Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fjorton omhändertagna efter bengalbränning och bråk vid skolrugby

Flera polispatruller ryckte på fredagseftermiddagen ut till Hästhagens idrottsplats där tre gymnasieskolor spelade en årlig rugbyturnering. Några ungdomar maskerade sig och tände bengaler. Fjorton personer omhändertogs av polis.

De första ungdomarna omhändertogs av polisen vid 15-tiden.Bild: Läsarbild
Strax innan klockan 15 på fredagen kallades polis till Hästhagens idrottsplats i Malmö där runt 1 000 skolungdomar samlats för att delta i eller titta på en årlig rugbyturnering – The Grand Stand – mellan avgångselever på Borgarskolan, S:t Petri och ProCivitas.
Några ungdomar ska ha ställt till med oreda genom att maskera sig och tända bengaler. Det var både bråk mellan elever och aggressioner riktade mot polis. Bland annat kastades föremål mot en polisbil från folkmassan.
– Vi har omhändertagit fyra personer för att man gjort bedömningen att de antingen utgör en allvarlig störning av den allmänna ordningen, eller kan göra det om de är kvar, sade Richard Lundqvist, presstalesperson på polisens ledningscentral vid 16.30-tiden.
Detta med stöd av polislagens paragraf 13, som ger polisen möjlighet att avlägsna personer från en plats för att upprätthålla säkerheten eller den allmänna ordningen.
Senare meddelade polisen att totalt fjorton personer omhändertagits och två avlägsnats. Minst åtta av dem är pojkar och unga män, mellan 16 och 18 år. Flera av de som omhändertogs överlämnades till vårdnadshavare.
Polisen kommer att upprätta en anmälan om brott mot ordningslagen, även ytterligare brott kan tillkomma.
Sedan det första larmet var polisen på plats och omhändertog ungdomar allteftersom för att skapa lugn på platsen. Vid 18.30-tiden var turneringen avslutad och polisen kontrollerade då att ungdomarna kom därifrån utan ytterligare stök.
Arrangörerna, The Grand Stand Rugbys projektgrupp, skriver till Sydsvenskan att de är besvikna och ledsna över det bråk som varit i samband turneringen. Personen som skriver meddelandet säger att varken hen eller medspelarna märkte av att något höll på att gå överstyr.
”Vi kan bara beklaga att 14 ungdomar valt att förstöra för de drygt 1 000 skötsamma åskådarna och att denna minoritet inte respekterat vaktbolagets och polisens insatser.” skriver arrangörerna.
De tre skolorna – Borgarskolan, S:t Petri och ProCivitas – är inte med och arrangerar turneringen. Projektgruppen drivs av elever.
”Vi hade kontrakterat vaktbolag enligt anvisningar från Malmö Stad och har haft polistillstånd för tillställningen”, skriver projektgruppen vidare.
”Vi tycker även att det är synd att endast detta fåtal personer ska stå som medierepresentanter för ett evenemang som gett inget annat än lycka till över 1 000 gymnasieelever. I övrigt har vi inga kommentarer till de polisingripanden som har ägt rum utanför evenemangets område.”
En elev omhändertas av polis.Bild: Patrick Persson
En ambulans fick skickas till platsen efter att en elev skadat sig i samband med rugbyspelandet. Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadat sig i samband med oroligheterna som föranledde polisinsatsen.Bild: Patrick Persson
Ungdomar tände under fredagen bengaler i samband med ett skolidrottsevenemang.Bild: Läsarbild
Gå till toppen