Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Motarbeta inte den konstruktiva läktarkulturen

Aktionen i söndags kritiserade kollektiva bestraffningar som skadar den aktiva läktarkulturen och polisvåld som drabbat oskyldiga, skriver Niklas Gustafsson.Bild: LUDVIG THUNMAN
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Under våren har flertalet röster höjts på läktare runt om i Sverige där kollektiva bestraffningar, polisvåld och integritetskränkande visiteringar har kritiserats. På ett ofta konstruktivt sätt har olika grupper mobiliserat sig för att få sina röster hörda och sina rättigheter tillgodosedda. Konstruktiva inlägg i en debatt där vi supportrar vill vara med och påverka hur framtidens läktare skall se ut.
Aktionen i söndags mot Elfsborg tycker jag är ett av de bästa exemplen. Alla aktiva föreningar och grupper på ståplats och en del på andra sektioner samarbetar, mobiliserar och kämpar för att belysa hur polisen krymper vår ståplats (eventuellt till kapaciteten under antalet årskortsinnehavare), brukar våld mot både oskyldiga supportrar och MFF-anställda samt väver in en integritetskränkande visitation i tillståndet för att få spela matcher. Trots detta drar folk runt om i staden och i landet parallellerna direkt till pyroteknik. Senast i tisdagens tidning kunde jag läsa flera insändare i Sydsvenskan av folk som ställer sig kritiska till pyroteknik.
Sedan dessa aktioner drog igång har jag tagit del av många bra nyanserade texter och inslag från olika delar av Sverige. Här på hemmaplan har tonen varit något annorlunda. Sydsvenskans Max Wiman ifrågasätter aktionen och tycker att den är ”dåligt formulerad” då han anser att supportergrupperna inte har rätt att bestämma över ståplatspubliken.
Aktionen i söndags kritiserade kollektiva bestraffningar som skadar den aktiva läktarkulturen och polisvåld som drabbat oskyldiga. Genom att sprida vårt budskap i olika kanaler, samtala med folk på plats och dela ut flyers fick folk välja om de ville delta i protesten eller ej. Och ståplats var inte tomt, det var de som inte ville delta och inte behövde. Wiman påstår att han stödjer supportrarna och aktionen utifall att polisens agerande varit ”felaktig och regelvidrig”. Här kanske våra åsikter går isär, men jag anser att ett hot om att förbjuda tifon från polisens sida är ett direkt felaktigt agerande.
Varför ställer man sig kritisk till en aktion som belyser uppenbara problem som flaggförbud, vilket hade kunnat döda all den tifokultur vi har byggt upp i Malmö? Samtidigt förklarar man i nästa sekund hur mycket man uppskattar de tifon som skapas på vår läktare. De är självfallet lättare att förenkla, skylla på pyrotekniken och polarisera debatten.

Niklas Gustafsson

MFF Tifosi 96
Gå till toppen