Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

S vill se krafttag mot vardagskemikalier

Margot Wallström. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Socialdemokraterna vill se hårdare tag mot kemikalier i vardagen. Under den kommande mandatperioden vill partiet se att EU:s kemikalielagstiftning Reach skärps och att man tar krafttag mot hormonstörande ämnen.
– Parisavtalet visar att världens länder kan nå resultat om vi jobbar tillsammans. Nu vill vi också se en internationell expertpanel om kemikalier. Det är inget nytt, men hög tid att vi driver det här i EU, säger utrikesminister Margot Wallström vid en pressträff.
2003 lät hon som EU:s miljökommissionär testa sig för kemikalier och resultatet visade att hon hade 28 olika kemikalier i blodet, bland dem DDT. På pressträffen tog hon tillsammans med EU-parlamentarikern Jytte Guteland ett nytt blodprov för att undersöka vad som hänt sedan dess. Resultatet väntas vara klart tidigast till midsommar.
Gå till toppen