Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så vill Uefa förbättra damfotbollen: ”Häftigt”

På fredagen presenterade Uefa en femårsplan för att förbättra förutsättningarna för damfotbollsspelare i Europa. Förändringar som glädjer Rosengårds sportchef Therese Sjögran och veteranen Anja Mittag som snart lämnar elitfotbollen.
– Jag blir mycket glad när det visar de signalerna, säger Anja Mittag.

Rosengårds Anja Mittag.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
FC Rosengårds anfallsstjärna Anja Mittag är historisk som den som gjort flest mål i Champions League och har även vunnit det mesta som går att vinna inom damfotbollen. På måndag avslutar hon sin egen elitkarriär och tre dagar innan slutet presenterade Uefa sin framtidssatsning på damfotbollen.
– Det första jag tänkte var: så häftigt. Det är ett av de största förbunden och det är viktigt att de visar vägen, säger hon men tillägger också att det krävs handling från förbundet och inte bara ett dokument.
I satsningen ”Time for Action” beskriver Uefa att man vill göra en ekonomisk satsning som leder till en bättre, mer professionell och välmående idrott och att förändringsperioden sträcker sig över fem år framåt.
– Damfotboll är dagens fotboll, inte morgondagens fotboll. Det är Uefas plikt att stärka damfotbollen och kvinnors positioner i fotbollen över hela Europa, säger Uefa-ordföranden Aleksander Ceferin i ett pressmeddelande.
Uefas satsningar ska stärka både klubb- och landslagsfotbollen på damsidan.
Förutom att Uefa vill se att antalet kvinnliga fotbollsspelare ökar till 2,5 miljoner ska man sträva efter en förändrad uppfattningen av damfotbollen.
När det gäller turneringarna EM och Champions League vill man efter att nå ut till dubbelt så många som idag. De ska även Förbättra spelarnas förutsättningar genom att nå standardavtal för landslagen och hjälpa till att sätta policyer för de 55 medlemsförbunden.
Slutligen ska den kvinnliga representationen i Uefas olika organ fördubblas.
– Det är bra att det lagts en plan och att det finns tydliga strategisteg. Nu får vi se vad det mynnar ut i, säger Therese Sjögran som i flera år har slitit hårt för förbättrade villkor för kvinnliga fotbollsspelare. En del av arbetet speglades i dokumentären ”Fotboll i nöd och lust” som gått upp på filmfestivaler runt om i världen.
– Vi är många som är i den här kampen dagligen och vi tycker så klart att det går långsamt. Det är vår fajt och vi kan inte ge oss. Som jag ser det är det nu det börjar. Jag tror damfotbollen kommer explodera med VM. För oss gäller det att ha en plan för hur vi tar vara på det, säger hon.
Anja Mittag känner enbart glad över viljan till förbättringar trots att de kommer för sent för hennes del.
– Det är något som nästa generation får ta del av. Jag har gjort mitt, men har också fått njuta mer av det här än vad de gjorde som spelade tio år tidigare än mig. Man tar ansvar för varandra.
Gå till toppen