Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Dödssjuka har rätt till trygghet och ett bra bemötande.”

Det behövs satsningar i offentlig regi på vårdens personal, på goda ändamålsenliga lokaler och på att möta behoven hos patienterna. Det är något helt annat än att lita på att marknaden ska lösa problemen, skriver vänsterpartisterna Sara Svensson, Agneta Lenander och Peter Ahlbom.

Region Skåne behöver satsa på att bygga upp vården i livets slutskede i regionens egen regi för att kunna ge alla en jämlik sjukvård, skriver Sara Svensson, Agneta Lenander och Peter Ahlbom.Bild: Mats Roslund
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Nyligen beslutade det borgerliga regionstyret tillsammans med Sverigedemokraterna att utreda upphandling av vård i livets slutskede, alltså om den ska övergå till att drivas i privat regi.
Beslutet berör alla i sydvästra Skåne som kan komma att behöva vård i livets slutskede, vårdplatser i Trelleborg och över hundra anställda vid en specialenhet i Malmö som har slutenvårdsplatser för döende patienter och möjlighet att vårda patienter med avancerad sjukvård i hemmet.
Tidigare har alliansen krävt att de hospisplatser på sjukhuset i Trelleborg som stängdes 2015 ska öppna igen och starkt kritiserat regionens dåvarande S+MP-styre för att så inte har skett.
Människor i Trelleborg har demonstrerat och på andra sätt kämpat för att vårdplatser för dödssjuka åter ska finnas i staden. S och MP lovade under förra mandatperioden att det skulle ske, men det har aldrig blivit verklighet.
För oss i Vänsterpartiet framstår alliansens agerande som ett svek både mot personal och patienter. Det är ett svek mot verksamheten i Malmö och mot trelleborgarna som vill ha vårdplatser i sin stad. Det företag eller den organisation som vinner en eventuell upphandling kan ju ha sina platser var som helst i området Trelleborg/Malmö.
Många patienter på avdelningar för människor i livets slutskede, palliativa avdelningar, får regelbundna besök av anhöriga och vänner. Att avdelningen ligger nära dem är viktigt i den svåra process det innebär att ta adjö.
Region Skåne är ansvarig för att alla invånare har tillgång till vård efter behov. Dödssjuka har rätt till trygghet och ett bra bemötande. Det sker bäst i offentlig regi.
I det förslag som alliansen har drivit igenom finns en uppmaning om att rekrytering av ny personal inte får konkurrera lönemässigt med andra vårdverksamheter. Vilken personal som ska lockas till de nya arbetsplatserna är svårt att se.
Lösningarna på den personalkris som finns i vården är inte att upphandla mer från privata aktörer. Det är omfattande satsningar på en god arbetsmiljö och en jämställd löneutveckling som behövs.
Att välja upphandling istället för att lösa de strukturella problem som finns med bemanning i sjukvården är ett tecken på svagt ledarskap.
Resultaten av upphandlingar och marknadsutsättning av äldreomsorg och vård är inte heller positiva. Lägre personaltäthet och lägre löner är två tydliga exempel i omsorgen av äldre. Det visar statistik från bland annat SCB och Kommunals kartläggningar av äldreomsorgen. Risken för konkurs är en annan farhåga. Det drabbades Skåne av när ambulansverksamheten stängde ner från en dag till en annan. Sådana risker vill vi i Vänsterpartiet inte ta. Istället vill vi satsa på en sammanhållen offentlig vård med goda förutsättningar för personalen och patienterna.
Den offentliga vården ska drivas med patientens behov i centrum och de palliativa vårdplatserna måste utgöra en trygg och värdig miljö för patienter och anhöriga.
Vänsterpartiet menar att Region Skåne behöver satsa på att bygga vården i livets slutskede i regionens egen regi för att kunna ge alla en jämlik sjukvård. Det behövs satsningar i offentlig regi på vårdens personal, på goda ändamålsenliga lokaler och på att möta behoven hos patientgruppen. Det är något helt annat än att lita på att marknaden ska lösa problemen.

Sara Svensson

Agneta Lenander

Peter Ahlbom

Sara Svensson (V) är regionråd i Skåne.
Agneta Lenander är (V) är ledamot i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.
Peter Ahlbom (V är ersättare i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.
Gå till toppen