Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Elton Johns liv som färgsprakande musikal

Mattias Oscarsson ser "Rocketman" i Cannes.

Taron Egerton som Elton John i ”Rocketman”.Bild: Cannes filmfestival
Vi behöver lika lite en biografifilm om Elton John som en om Freddie Mercury. Men det finns ändå en viss logik i att Dexter Fletchers "Rocketman" är inbjuden till Cannesfestivalen. Rockstjärnan är en lokal celebritet då han sedan årtionden tillbringar mycket tid i sin villa i Nice. Häromdagen vandrade Elton på röda mattan upp till galapremiären av "Rocketman", bara ett par stenkast från det ställe på stranden där han spelade in videon till ”I'm still standing” år 1983, med lyxhotell som Carlton och Miramar som fond.
I filmen ses musikvideon i finalen, och den får illustrera hur artisten efter åratals missbruk äntligen kommer på fötter igen. Men 1983 var han allt annat än nykter. Andy Taylor från Duran Duran, som råkade vara i stan under musikvideoinspelningen, har berättat om hur han och de andra i bandet fyllde Elton med martinis tills han spydde.
"Rocketman" berättar om artistens liv från barndom till tidigt nittiotal, men filmen är späckad med kronologiska knasigheter. Det gör inte så mycket. Till skillnad från den ”realistiska” Queen-filmen "Bohemian Rhapsody" är det här nämligen en färgsprakande musikal, lite i Baz Luhrmann-stil – en glittershow med platåskor och påfågelfjädrar. Jag skulle knappast bli förvånad om vi snart får se en scenversion på Broadway.
De visuellt fiffiga musikalnumren – exempelvis blir åskådarna viktlösa under Elton Johns legendariska spelning på Troubadour i Los Angeles år 1970 – gör ”Rocketman” till en stunds passabel underhållning även om för den som struntar i artisten.
Taron Egerton gör en hyfsat porträttlik och godkänd insats i huvudrollen. Och det blir inte en ren hagiografi, tack var en dos brittisk självironi. Både Eltons knubbiga fingrar och tunna hår kommenteras.
Svensk biopremiär den 29 maj.
Gå till toppen