Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lund ska visa VM på storbild – Stortorget aktuellt

Kommunen vill visa Sveriges matcher i sommarens fotbolls-VM på storbildsskärm och passa på att också visa film för ungdomar. Nu ligger Stortorget bäst till för visningarna.
Definitivt beslut tas om en vecka.

Målskytten Caroline Seger i aktion under landskampen mot Tyskland i början av april.Bild: Pontus Lundahl/TT
Först var planen att placera storbildsskärmen i Stadsparken. Men alltför många av Sommarlunds evenemang är redan inbokade på Vita scenen, den tänkta platsen för skärmen.
– Förslaget vi lagt nu handlar om att rigga en storbildsskärm på Stortorget och kombinera matcherna i dam-VM med att visa kvällsbio och nattbio för ungdomar, säger kulturchefen Annika Eklund.
– Sverige kommer ju att vinna VM, så vi får ju räkna med att visa alla Sveriges matcher till och med finalen, vilket väl blir nio stycken.
Ett alternativt förslag är att endast visa den sista av Sveriges gruppspelsmatcher och därefter lagets resterande matcher.
När det gäller kostnaden påpekar Annika Eklund att företagen som hyr ut skärmar tar rejält betalt. Ju tidigare kommunen tar beslut och bokar, desto billigare blir det.
– Detta kommer att kosta några hundratusen kronor, med personal och säkerhet. Bolaget med sändningsrättigheterna har ännu inte beslutat om huruvida man ska ta ut en avgift.
Nu ligger beslutsbollen hos kommunkontoret och kultur- och fritidsförvaltningen. I budgetar för arrangemang och större evenemang och möten finns pengar som skulle kunna användas.
Förra sommaren visades Sveriges herrlandslagets VM-kvartsfinal mot England på stor skärm i Stadsparken.
– Det ska inte spela någon roll om det är män eller kvinnor som spelar, vi ska möjliggöra för medborgarna att se matcherna, slår Annika Eklund fast.
Kommunkontorets och kultur- och fritidsförvaltningens folk möts på fredag för att ta beslut.
Gå till toppen