Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Maduro välkomnar ”trevliga samtal”

Venezuelas president Nicolás Maduro säger att han välkomnar att samtal med oppositionen inletts i Norge. Men oppositionen förnekar att några förhandlingar äger rum.

Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.Bild: Ariana Cubillos/AP/TT
– Samtalen har börjat trevligt och rör sig mot överenskommelser om fred och samförstånd och jag ber om det venezuelanska folkets stöd för att gå vidare på färdvägen mot fred, sade Maduro i samband med en ceremoni på fredagen i den nordliga delstaten Aragua där omkring 6 500 soldater var på plats.
– Venezuela måste hantera sina konflikter, fortsatte han.
Maduros uttalande om samtalen i Norge går på tvärs mot oppositionsledaren Juan Guaidó, som dagen innan visserligen bekräftade att parterna träffades i Oslo, men förnekade att några samtal eller förhandlingar pågick.
– Det pågår ingen typ av förhandling. Det är Norge som har ansträngt sig för att få till en medling. Det här var den andra inbjudan till Oslo. Allt annat är spekulationer, sade han då.
Norska utrikesdepartementet har bekräftat att medlingsförsök pågår och att man ”som en del av en sonderingsfas varit i kontakt med representanter för centrala politiska aktörer i Venezuela i syfte stötta dem i arbetet för att finna en lösning på situationen i landet”.
Norge har tidigare stor erfarenhet av medling, bland annat kring kriget i Colombia, och har erbjudit sig att hjälpa till i Venezuela.
Fakta

Läget i Venezuela

Landets alltmer auktoritäre socialistledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez ni samband med att denne avled 2013.

I valet 2015 förlorade Maduros socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet som hölls i maj förra året. Deltagandet i valet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade det. Valet har dömts ut av delar av omvärlden som orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Juan Guaidó tillhör oppositionspartiet Voluntad Popular, som leds av Leopoldo López. Då López länge satt fängslad har Guaidó kommit att ta över rollen som den mest synlige oppositionsledaren. Detta skedde i samband med att han i december 2018 valdes till nationalförsamlingens ordförande.

Den 23 januari 2019 svor Juan Guaidó in sig själv som övergångspresident i Venezuela. Han stödde sig på en tolkning av artikel 233 i konstitutionen. Den slår fast att makten tillfälligt förs över till nationalförsamlingens ledare om en nyvald president exempelvis dör eller överger sin position. Oppositionen hävdar att ett sådant maktvakuum råder eftersom man betraktar Maduros nuvarande mandat är illegitimt.

Gå till toppen