Annons

Annons

Annons

Kinesiska muren rasar

Malmö stad hyrde lägenheter för miljoner i skandalhuset – alla flyttade efter avslöjandet

Malmö stad betalade månadshyror på upp till 52 000 kronor för lägenheter i skandalhuset Kinesiska muren på Rosengård.

Kommunen betalade miljoner i hyra. En av de mellanhänder som tjänat pengar på upplägget är Sapko Sinani, som sitter i styrelsen för de krisdrabbade bostadsrättsföreningarna.

Text: 

Malmö stad betalade månadshyror på upp till 52 000 kronor för lägenheter i Kinesiska muren. Alla 23 familjerna flyttades ut efter Sydsvenskans avslöjande om de vanskötta bostadsrättsföreningarna

Bild: Bengt Arvidson

Annons

De som bor i Kinesiska muren på Rosengård klagar över att de ofta saknar värme och varmvatten. Hissar och tvättmaskiner är ofta trasiga. Soptunnorna är överfulla och råttor springer över gården.

I det här skandalhuset hyrde Malmö stad upp till 23 lägenheter åt familjer som akut behövde en bostad. För sådana akutlägenheter betalar kommunen 1 095 - 1 795 kronor per dygn. Men många av de bostadslösa familjerna bor där i flera månader, vilket gör att kommunen betalar månadshyror på 30 000 - 52 000 kronor för lägenheter på max 84 kvadrat.

– Det är inga ovanliga summor, tyvärr.

– Läget är ju tajt med att hitta bostäder. Ibland kommer det in barnfamiljer sent på eftermiddagen, och vi vill inte att de ska sova ute på gatan, säger Rebecca Bichis, som är avdelningschef för boende på arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad.

Annons

Annons

Kommunen hade redan fått många klagomål från familjer som bodde i Kinesiska muren om att hissarna i huset ofta var trasiga, att det var ont om varmvatten och att sophanteringen inte fungerade.

De som bor i Kinesiska muren klagar på värmen, varmvattnet, hissarna och ventilationen inte fungerar. Här hyrde kommunen lägenheter för 23 bostadslösa familjer.

Bild: Lars Brundin

Efter Sydsvenskans avslöjande om de vanskötta bostadsrättsföreningarna beslutade kommunen att omedelbart flytta ut alla de 23 familjer som bodde i akutlägenheter där.

– Vi anlitar inte den fastigheten längre eftersom det är så mycket synpunkter på att det är misskött, säger Rebecca Bichis.

Just nu är cirka 3 300 personer i Malmö bostadslösa. En granskning av tidningen Hem & Hyra visar att kommunens kostnader för akutboenden skenar: förra året betalade Malmö stad nästan 161 miljoner kronor för sådana lösningar. Hem & Hyras granskning visar också hur lägenhetshyrorna femdubblas när kommunen hyr akutlägenheter av mellanhänder istället för att teckna förstahandskontrakt med dem som äger husen.

Det gör att mellanhänderna kan tjäna stora pengar på Malmös hemlösa.

– Ja, intäkterna är stora. Men utgifterna är också stora och riskerna är också stora. Det har vi blivit medvetna om nu, säger Mats Fagerfält, som är en av ägarna till företaget Jomec, som har hyrt ut lägenheterna i Kinesiska muren till Malmö stad.

Mats Fagerfält renoverar en brandskadad lägenhet, som hans företag Jomec har hyrt ut till Malmö stad.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Kusinerna Fagerfält som driver Jomec håller just nu på att renovera ett hus som de äger i närheten av Mobilia. Femrumslägenheten där de håller på att lägga golv och bygga väggar har de också hyrt ut till Malmö stad. Men den 25 november förra året totalförstördes lägenheten, eftersom någon som bodde där tände eld på åtta ställen.

Annons

Under 2018 och fram till mars 2019 hyrde kommunen akutlägenheter av Jomec för över 10 miljoner kronor. Nästan alla av företagets lägenheter ligger i Kinesiska muren. Verksamheten växte snabbt, och på slutet hade Jomec 23 möblerade lägenheter att hyra ut på Rosengård.

– Våra lägenheter där är stora, ljusa och trevliga. Och familjerna ville gärna bo där – det finns många stora familjer som efterfrågar stora lägenheter, säger Jomecs vd Christian Fagerfält.

I företagets service ingår att rycka ut dygnet runt för att åtgärda fel i lägenheterna, exempelvis när det är stopp i avloppet eller när något går sönder. Företaget har också en anställd socionom, som sköter lägenhetsbokningarna och kontakten med familjerna.

Företaget Jomec har fått upp till 52 000 kronor i månaden när de hyrt ut lägenheter på Rosengård till Malmö stad. "De här höga priserna beror ju på att kommunen bara vill hyra dygnsvis. Hade de skrivit kontrakt på flera månader hade det blivit helt andra priser", säger Mats Fagerfält.

Bild: Peter Frennesson

– Grejen är att det är svårt att hitta lägenheter till Malmö stad. Hyresvärdarna vill inte ha det här jobbet som vi gör. De vill inte ha problemet med folk som flyttar in och ut. Och det blir väldigt mycket slitage på lägenheterna – och ibland även skadegörelse, säger Mats Fagerfält.

Jomecs ledning medger att det har funnits klagomål från familjerna i Kinesiska muren på att exempelvis hissar och tvättmaskiner fungerade dåligt.

– Men det var inte därför kommunen avbokade allting på en dag. Det var på grund av tidningsartiklarna. De gick rakt på det och inget annat, säger Mats Fagerfält.

Annons

– Nu står lägenheterna tomma. Det är risken med den här verksamheten. Kommunen kan avboka med 24 timmars varsel. Nu vet vi inte hur vi ska göra, säger han.

Sapko Sinani (C) sitter i styrelsen för de två misskötta bostadsrättsföreningarna i Kinesiska muren. Efter valet 2018 utsågs Sinani till Centerpartiets ledamot i funktionsstödsnämnden i Malmö. Men partiet tvingade bort honom från uppdraget samma dag som Sydsvenskan påbörjade sin publicering.

Brf Thomsons väg i Kinesiska muren har skulder på ungefär en miljon kronor till Kronofogden och är på väg mot tvångsförsäljning. Det skulle innebära att alla medlemmar i föreningen drabbas av en ekonomisk katastrof: de blir av med sina bostadsrätter. Men de som har bostadslån måste ändå betala tillbaka pengarna till banken.

Annons

Sydsvenskans granskning har visat att bostadsrättsföreningen sedan sex år tillbaka styrs av den tidigare kommunpolitikern Sapko Sinani. Han sitter i bostadsrättsföreningens styrelse – samtidigt som hans företag Sinani Security har i uppdrag att ta hand om fastighetsskötseln och föreningens ekonomi. Men medlemmarna vet inte vart pengarna tar vägen: de sex senaste åren har föreningen inte lämnat in någon årsredovisning eller skattedeklaration.

Nu kan Sydsvenskan också avslöja hur Sapko Sinani tjänar pengar på att bostadsrättsföreningen hyr ut sina lägenheter.

De flesta medlemmarna vet inte att föreningen hyr ut 14 av sina lägenheter till Sapko Sinanis företag. Sydsvenskan har sett kontraktet, där det står att Sinani ska betala en hyra på 6 000 - 8 000 kronor per lägenhet till sin bostadsrättsförening. Större delen av de lägenheterna hyr Sinani sedan ut till Jomec för dubbelt så mycket pengar. Jomecs ägare berättar att de betalar cirka 14 000 kronor i månadshyra för varje lägenhet plus avgift för el och bredband.

Sedan har Jomec stått för möblering, renovering och service av lägenheterna – och hyrt ut dem till kommunen för upp till 52 000 kronor i månaden.

Annons

HD och Sydsvenskan har granskat de båda bostadsrättsföreningarna längst till höger i Kinesiska muren. Grafik: Katarina Monikander.

I grannföreningen Brf Taxeringsrevisorn 2 hyr Jomec ytterligare 14 lägenheter. Även där sitter Sapko Sinani i styrelsen – och det hans företag som ansvarar för fastighetsskötseln.

Jomecs ägare tror att de hyr lägenheterna direkt av de båda bostadsrättsföreningarna. Kontraktet som Sydsvenskan har sett för Brf Thomsons väg visar också att det är Sinanis företag som går in som mellanhand och hyr ut föreningens lägenheter för dubbelt så mycket som Sinani själv ska betala till föreningen. Jomecs ägare betalar också in hyran till Sapko Sinanis företag – men det är inget de har reagerat på.

– Sinani sköter hela bostadsrättsföreningen. Han är vår hyresvärd, säger Christian Fagerfält.

Annons

– Eftersom Sapko Sinani sitter i styrelsen och har gett sitt okej på det här så känner vi att vi har gjort vad vi har kunnat, säger Mats Fagerfält.

Brf Thomsons väg är ju på väg mot tvångsförsäljning för att de inte betalar sina räkningar. Om de hade fått in hyrorna som ni betalar så borde de väl inte ha så stora ekonomiska problem?

– Nej , det kan man tycka. Det är en bra slutsats. Men vi har inte insyn i deras ekonomi, så vi kan inte svara på det, säger Mats Fagerfält.

Sydsvenskan har sökt Sapko Sinani och den person som formellt är ordförande i Brf Thomsons väg. Men de har inte svarat eller ringt tillbaka.

Malmö stad har gjort flera försök att få fram lägenheter till stadens hemlösa. En storsatsning på att hyra 133 lägenheter på Limhamn stoppades – eftersom kontraktet var olagligt.

För två år sedan planerade Malmö stads toppolitiker att storhandla bostadsrätter i Malmö, som skulle hyras ut till nyanlända och bostadslösa. Men kritikstormen och de höga bostadspriserna i Malmö fick det politiska styret att backa.

Annons

I nuläget har Malmö stad förstahandskontrakt på 900 lägenheter, som hyrs ut till personer som behöver hjälp med bostad.

Dessutom hyr kommunen in hotellrum och akutlägenheter för 161 miljoner kronor om året – vilket motsvarar 440 000 kronor varje dygn.

För att få ner kostnaden för Malmös hemlösa håller Malmö stad på att göra en upphandling och skriva kontrakt med företag som kan erbjuda akutbostäder. Men upphandlingsprocessen har rullat på i över ett år och kan fortsätta i flera månader till.

– Läget är så pass ansträngt att vi letar boendelösningar hela tiden. Vi har många stora familjer, mängder av människor varje dag som vi måste hitta lösningar till. Vi har många medarbetare som jobbar med den här frågan, säger Rebecca Bichis på arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad.

Fakta

Kinesiska muren rasar - Granskningen i korthet

Del 1: "Det här är ju ett korthus"

Huset som kallas Kinesiska muren är förfallet och många som bor där klagar över att de saknar värme, varmvatten och ventilation.

De senaste sex åren har tidigare kommunpolitikern Sapko Sinani (C) suttit i styrelsen för Brf Thomsons väg, samtidigt som hans företag har ansvarat för både fastighetsskötseln och föreningens ekonomi. Men under de sex åren har föreningen varken lämnat in någon skattedeklaration eller årsredovisning. Medlemmarna vet inte vart deras miljoner tar vägen.

Föreningen är så skuldsatt att Kronofogden hotar att tvångsförsälja fastigheten – då förlorar medlemmarna sina bostadsrätter och alla pengar de har betalat för lägenheterna.

De som bor i huset kan inte sälja sina lägenheter – styrelsen vägrar att lämna ut de papper som behövs till mäklare.

Föreningens medlemmar vågar inte kritisera eller avsätta Sapko Sinani, då de upplever honom som hotfull och aggressiv. Flera boende har polisanmält att han hotat eller slagit dem.

Läs hela artikeln här.

Del 2: ”Den är inte som en förening, den är som en maffia”

Grannföreningen i Kinesiska muren styrs också av Sapko Sinani (som efter Sydsvenskans första artikel i granskningen av sitt parti tvingas lämna sitt politiska uppdrag). Här är medlemmarna helt maktlösa. För Brf Taxeringsrevisorn 2 på Rosengård finns både majoriteten av styrelsen och rösterna i Stockholm. Förutom Sinani bor de två andra styrelseledamöterna i Stockholm. Och stadgarna säger att 76% av rösterna i föreningen kontrolleras av företaget Amun Capital Sweden, som styrs av den förre börs-vd:n Jan Severa på Östermalm.

Miljöförvaltningen har i fem år jagat föreningen för att ventilationen fungerar dåligt och att de som bor i huset ofta saknar värme och varmvatten. Men styrelsen är svår att få tag på och struntar i kraven.

Kronofogden har hotat att tvångsförsälja fastigheten eftersom bostadsrättsföreningen har skulder och saknar pengar på kontot. Det riskerar att ruinera alla medlemmar i föreningen, som har 79 lägenheter. Samma dag som Sydsvenskan publicerar första artikeln i granskningen betalar föreningen skulderna och hotet om tvångsförsäljning är avblåst för den här gången.

Stockholmarna som styr vill inte berätta varför de missköter föreningen men ändå väljer att behålla makten.

Läs hela artikeln här.

Del 3: Ingen stoppar bostadsrättsföreningar som spårar ur

Trots att en miljon svenska familjer har investerat pengar i sina bostadsrätter finns det ingen myndighet som skyddar dem från att bli blåsta. Allt ansvar ligger på föreningens egna medlemmar.

Bostadsrättsföreningar måste inte lämna in någon årsredovisning och Skatteverket jagar inte föreningar som struntar i att deklarera.

– Jag kan inte säga att det finns någon tillsyn förutom den som bostadsrättsföreningens medlemmar har själva, säger Bolagsverkets chefsjurist Elisabeth Lagerqvist.

Läs hela artikeln här.

Del 4: Mäklare sålde nyligen lägenhet i misskötta föreningen

Flera mäklare vägrar sälja lägenheter i de misskötta föreningarna i Kinesiska muren.

Men mäklarfirman Erik Olsson sålde en för bara några veckor sedan – ovetande om föreningens alla problem. Det kan vara ett lagbrott – om föreningen eller säljaren mörkat information.

Läs hela artikeln här.

Del 5: Kronofogden efterlyser nya lagar för att stoppa kapade bostadsrättsföreningar

Nu startar tvångsförsäljningen av den svårt skuldsatta och misskötta Brf Thomsons väg i Kinesiska muren.

Samtidigt går Kronofogden ut och varnar för kapade bostadsrättsföreningar. Myndigheten håller just nu på att utreda flera fall som liknar Brf Ida och Kinesiska muren.

– Vi ser en tendens med fler oseriösa aktörer som kommer in och styr bostadsrättsföreningar – med förödande privatekonomiska konsekvenser för dem som bor i föreningen. Vi vill därför varna för det här fenomenet, säger Christopher Berg på Kronofogdens enhet för specialindrivning.

Kronofogden efterlyser nu en utredning om det behövs ny lagstiftning för att hindra att fler bostadsrättsföreningar blir kapade och plundrade.

Läs hela artikeln här.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan