Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny streetfoodfestival startar i Malmö – utan foodtrucks

En helt ny streetfood-festival ser dagens ljus i Malmö om några veckor. Men på nya Malmö Gatmat vid Möllan blir det inga foodtrucks.

Scandwich är en av aktörerna som ska servera mat på Malmö Gatmat.Bild: Martin Monikander
Matfestivalerna börjar dugga tätt i Malmö. Nästa vecka, 25–26 maj, är det premiär för Barnens Matfestival i Enskifteshagen i Malmö med foodtrucks och pyssel. Veckan efter, 31 maj–2 juni, återkommer den stora Malmö Foodtruck Festival till Magistratsparken för tredje gången.
Nu kan Dygnet Runt avslöja att det även veckan efter det blir premiär för en ny streetfood-festival i Malmö.
Den 8–9 juni är det nämligen dags för Malmö Gatmat på Claesgatan vid Möllevången. Bakom initiativet står köpcentret Mitt Möllan och Hannes Kindeberg på foodtrucken Fisky Business.
– Jag fick en fråga om att komma med min foodtruck till Claesgatan i sommar. Men jag föreslog något annorlunda. Nu när jag kör runt med vår foodtruck kan jag ibland sakna hur det var förr när man åkte runt med tält på stadsfestivaler. Man vill ju alltid ha nya aktörer till sådana här evenemang, men det är ju inte alla som har råd att köpa en truck. Det är lättare att bygga upp ett kök och ett tält. Så vi tänkte ”ut med foodtrucks och in med streetfood”, säger Hannes Kindeberg.
Resultatet blev matfestivalen Malmö Gatmat där all mat ska tillagas ute på gatan i uppbyggda tält. Aktörerna blir en blandning av dem som finns inne på Mitt Möllans foodcourt, några som finns på andra ställen i stan och sen några helt nya.
Två av vårens mest omtalade nya ställen i Malmö, mexikanska Karamba på Tessins väg och Two Forks som kör hummus-pop-up vid Nobelvägen, kommer att finnas där på premiärhelgen. Men det ska även serveras de holländska pannkakorna poffertjes, somaliska sambusas och Fisky Business själva tänker pröva på något nytt.
– Jag vill komma ut lite från min comfort zone, så det blir inte fish & chips. Det blir grillad fisk och skaldjur. Förmodligen makrill och argentinska vildfångade havsräkor, säger Hannes Kindeberg som i veckan tog emot pris som årets eldsjäl av MSC som jobbar för hållbara företag inom fiskindustrin. Fisky Business är nämligen den första foodtrucken i Sverige som MSC-certifierats.
Två Mitt Möllan-aktörer flyttar ut på gatan. Locali ska servera sina specialkorvar samtidigt som Scandwich satsar på sin version av pintxos samtidigt som de öppnar en folkölsbar ute på gatan.
– Vi har tio försäljare spikade till premiären, men skulle gärna se att vi blev femton. Så det finns plats till fler. Och sen hoppas vi att det kommer folk hit och äter och känner att de själva skulle vilja stå och laga mat här nästa gång, säger Hannes Kindeberg.
Efter premiärhelgen den 8–9 juni är planen att köra en gång i månaden fram till oktober, men inga datum är ännu spikade. Förhoppningen är att sen fortsätta även nästa år.
– Vi är i dialog med olika aktörer för att se hur mycket vi kan expandera på gatan. Vi får se hur det blir första helgen och hur mycket vi sen kan utöka. Men vi kommer att ha fler sittplatser och ståbord ute på gatan, säger Vanja Wickman från Mitt Möllan.
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen