Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny svanfamilj får skydd av Malmö stad

Tidigare i vår fick en svan sätta livet till. En annan svanfamilj i Malmökanalen går kanske ett lyckligare öde till mötes. Svanarna häckar på en flotte som kommunen nu spärrat av för allmänheten.

Plattformen intill Paulibron har spärrats av efter att ett svanpar valt ut den till sitt bo.Bild: Malena Henriksson
I början av april sköts en svanhanne ihjäl av Malmös skyddsjägare. Tillsammans med sin partner häckade han vid kanalen intill polishuset i Malmö, men försvarade boet så aggressivt att människor riskerade att fara illa. Händelsen rörde upp starka känslor och Malmö stad fick motta massiv kritik för beslutet att skjuta svanen. Nu häckar en ny svanfamilj vid plattformen intill Paulibron – och har istället fått skydd av Malmö stad. Sedan en vecka tillbaka finns en skyddsläns utlagd runt plattformen för att hindra kanotister och trampbåtar att komma för nära.
– Vi har satt ut en läns runt hela flotten, och anledningen är att vi vill skydda svanfamiljen, säger Joakim Florén på fastighets- och gatukontoret på Malmö stad.
Den lilla plattformen får nu inte beträdas från vare sig land eller vattnet.
– Vi har satt upp en informationsskylt som beskriver detta. För att svanarna ska få lugn och ro så har vi stängt av även från land.
Plattformen får så länge svanarna häckar inte beträdas från varken vattnet eller via bryggan.Bild: Malena Henriksson
Har det här initiativet att göra med de negativa reaktionerna efter vad som hände med den andra svanen?
– Nej vi gör säkerhetsåtgärder när det krävs. Det här är helt oberoende av den andra svanen. Den här familjen har bestämt sig för en så publik plats, så det är för deras säkerhet, säger Joakim Florén.
På lördagen var privatpersoner på plats vid kanalen med demonstrationsplakat.Bild: Malena Henriksson
Gå till toppen