Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Politiker måste ta sitt ansvar och svara på frågor"

Elin Övergaard tävlar om en Guldpalm med sin kortfilm "Ingen lyssnar". Filmen skildrar ett uppjagat möte om ett boende för nyanlända flyktingbarn.

Kristoffer Appelquist i "Ingen lyssnar".Bild: Cannes film festival
Under migrationskrisen 2015 gick Elin Övergaard på ett möte i Trångsund. Kommunpolitiker skulle besvara invånarnas frågor om ett nytt flyktingboende.
– Jag blev väldigt tagen. Många kom inte in. Det var poliser som försökte hålla ordning. Inga lyssnade på varandra. Politikerna undvek att svara på frågor. Medborgare var arga för att de inte hade haft något att säga till om. När de väl fick svar var de ändå inte särskilt intresserade av att lyssna. Mötet var dömt att misslyckas.
Händelsen inspirerade till kortfilmen "Ingen lyssnar" där Cecilia Milocco (”De ofrivilliga”) spelar kommunpolitiker och ståuppkomikern Kristoffer Appelquist en frustrerad mötesdeltagare.
Hur kom det sig att du valde Appelquist, som vi sällan ser i dramatiska roller?
– Kristoffer är väldigt engagerad i flyktingfrågan, så vi provfilmade honom. Han var bättre på att sätta ord på filmens idé än vad vi andra kunde. Han är superduktig. Hoppas han får fler roller.
Många av replikerna i filmen är hämtade från verkliga möten.
– Många kommuner har lagt upp filmer från möten på nätet. De är absurda, faktiskt komiska. Det känns som att vi inte är överens om vad vi egentligen diskuterar. Det är det som jag vill visa med filmen.
Vad tror du är lösningen?
– Att politiker tar sitt ansvar och svarar på frågor. Vi har testat metoden att utesluta vissa partier från diskussionen, och det har bara ökat polariseringen och rasismen i Sverige. Jag tycker det är bättre med demokratisk debatt.
Övergaard har tidigare varit regiassistent åt bland andra Alexandra Dahlström, och gjort en handfull kortfilmer. "Ingen lyssnar" vann tidigare i år prestigefyllda Startsladden på Göteborgsfestivalen, och nu har den chans att vinna en Guldpalm i kortfilmstävlingen i Cannes.
Har du långfilmsplaner?
– Alla frågar det. Men det måste ju inte vara det naturliga steget. Jag tänker att jag vill jobba i alla format.
”Ingen lyssnar” kommer att visas på bio och på SVT senare i år.
Elin Övergaard.Bild: Ola Kjelbye
Gå till toppen