Annons

Annons

Annons

Skåne

Sydsvenskan tredje bäst på att rapportera om klimatfrågan

När biståndsorganisationen Vi-Skogen listar de tidningar som rapporterat mest om klimatet hamnar Sydsvenskan, precis som förra året, på plats tre.

Text

Sydsvenskan och systertidningarna i norr gav 16 augusti i fjol ut ett specialnummer om klimatet.

Bild: @imageAuthorName

Annons

Förra årets varma, torra sommar som bar med sig skogsbränder, minskade skördar och rapporter om bönder som behövde nödslakta sina boskap, gjorde något med svensk medias rapportering om klimatet. Totalt ökade den med med 38 procent 2018 enligt Vi-Skogens rapport ”Varmare klimat - iskall nyhet?”.

Bara de större dagstidningarna Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet ligger före Sydsvenskan i antalet publiceringar om klimatet.

Annons

Annons

– Det är roligt och ett bevis för att vårt arbete med att sätta fokus på frågan har lönat sig. Vi har har jobbat med det på Sydsvenskan under lång tid, säger Marcus Ekdahl, redaktionschef på Sydsvenskan.

Förra året hade tidningen en klimat- och miljödag där en hel tidning vigdes till att rapporter om klimat och miljö, och under en hel vecka fortsatte publiceringarna på nätet.

– Sedan jobbar vi systematiskt i det dagliga journalistiska arbetet. Frågan påverkar alla delar av samhället och går att koppla samman med frågor som är viktiga i kommunerna vi bevakar.

Sydsvenskan behåller alltså sin tredje plats, men det med en ökning i antalet klimatrelaterade publiceringar med 37 procent.

– Vi arbetar alltid med att utveckla vår journalistik. Generellt har ett ökat fokus skett på klimatet eftersom vi ser att det blivit den viktigaste frågan i vår samtid, säger Marcus Ekdahl.

Fakta

De står bakom rapporten

Vi-skogen är en svensk biståndsorganisation som arbetar med att bekämpa fattigdom och klimatförändringar, bland annat genom trädplantering och stöd till bönder och bondeorganisationer i Kenya, Rwanda, Uganda och Tanzania. Organisationen började undersöka hur klimatfrågan skildras i svensk press för fem år sedan.

Retriver är ett medieanalysföretag, ledande i Norden inom mediebevakning, medieanalys och företagsinformation. Retriever bevakar och analyserar information i sociala medier, webb, tidningar, magasin, radio och tv. Retriever ägs av TT Nyhetsbyrån, norska nyhetsbyrån NTB samt finska nyhetsbyrån STT.

Källa: "Varmare klimat - iskall nyhet? En rapport om klimatet i svensk media"

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan