Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Banderas på heroin favorit till Guldpalmen

Pedro Almodóvars ”Pain and glory” har flera paralleller med regissörens eget liv.

Antonio Banderas och Nora Navas i ”Pain and glory”.Bild: Cannes filmfestival
”Autofiktion. Jag gillar inte autofiktion”, muttrar den åldrade mamman till sin son, Salvador Mallo, en medelålders världsberömd filmregissör. Det är en av många lekfulla blinkningar från Pedro Almodóvar att vi inte ska tolka ”Pain and glory” som en självbiografisk film.
Visst finns det många paralleller mellan Almodóvar och filmens Mallo, gestaltad av Antonio Banderas. Deras barndomar och tidiga karriärer liknar varandras. De är båda homosexuella.
Men filmen kretsar kring att Mallo under åratal lidit av kreativ förstoppning, en följd av både verkliga och inbillade sjukdomar. Almodóvar själv, 69 år gammal, är tvärtom i högform – det här är en av hans allra bästa filmer. ”Pain and glory” har redan haft premiär i hemlandet Spanien där den omfamnats av både publik och kritiker.
Mallo tar till olika medel för att fly sin trista och oproduktiva vardag. Han drömmer sig bort till sin fattiga lantliga barndom med mamman (Penélope Cruz). Han återknyter band med gamla kolleger och älskare. Han börjar röka heroin, vilket leder till en del farsartade scener som exempelvis när han påverkad konfronteras med fans på Cinemateket i Madrid.
Som alltid hos Almodóvar ligger humorn nära till hands. Ändå är det här ett verk mer i samma anda som ”Julieta” (2016), med en avskalad, stram form och ett lugnt tempo, fjärran från de excesser som utmärkte regissören i hans unga år.
Halvvägs in i tävlingen om Guldpalmen är ”Pain and glory” storfavorit. Åtminstone enligt den inflytelserika jurypanelen i branschtidningen Screen, där filmen hamnar på genomsnittsbetyget 3,4 på skalan 1-4. Filmen får svensk biopremiär senare i år.
Gå till toppen