Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Ingrid Lawesson

F d språkläraren Ingrid Lawesson, Malmö, har avlidit i en ålder av 75 år. Närmast sörjande är barnen Jacob och Agnes.

Vår kära vän Ingrid Lawesson har gått bort. Den sjukdom som hon i två år kämpat mot vann till slut och hennes kropp orkade inte längre. Hon somnade in den 23 april i Malmö i närvaro av sina älskade barn, Jacob och Agnes.
Det är just våra barn som har förenat oss och som vår vänskap bygger på.
Vi är alla föräldrar till barn vi adopterade från Peru kring 80-talet.
Ingrid var en av oss som adopterade tidigt och när vi andra tog beslutet att göra detsamma var hon till stor hjälp med information, kontakter och goda råd och inte minst med sin entusiasm och sitt positiva stöd.
Ingrid var väldigt entusiastisk och pådrivande till att vi skulle träffas ofta. Vi började prata om att organisera oss på något vis.
Ingrid var en stark initiativtagare till att starta Perubarn i Skåne där hon var styrelsemedlem i en följd av år. Det var en vänskapsförening. Motivet var att vi skulle träffas och ha roligt samtidigt som vi tog del av peruansk kultur. Varje vår i samband med årsmötet lagade vi peruansk mat där alla såväl barn som vuxna deltog att laga alla rätter ledda av en peruansk mästerkock. Vi åkte på utflykter, läger, hade picknick och gick på utställningar. Detta krävde mycket planering som Ingrid hade en viktig del av ansvaret för. Att samordna ett 50-tal medlemmar var inte alltid lätt.
Vi hoppades att genom att våra barn träffades regelbundet de skulle kunna känna den peruanska identitet som de delade och vara stolta över både sitt ursprung och att vara adoptivbarn. Ingrid var outtröttlig när det gällde att sammankalla oss, boka lokaler, söka och föreslå olika typer av underhållning.
Tiden gick och våra barn började bli vuxna och ville söka sitt ursprung. Ingrid var en av de första som åkte. Hennes resor var i detalj planerade och barnen fick verkligen också lära känna sina familjer i Peru; kontakter som de fortfarande håller vid liv.
Ingrids intresse för Latinamerika var mycket stort. Hon höll oss informerade om allt som hände i regionen. Hon studerade andinsk arkeologi och besökte också några av dessa platser som hon efter hemkomsten livfullt berättade om.
Så småningom reste andra familjer till Peru. Ingrid gav oss råd, kontakter och eventuella varningar.
Ja, nu började vi resa, en del familjer tillsammans med andra och efter några år reste barnen själva och besökte släktingar. Nu senast har ett barnbarn varit där. Våra barn var nu vuxna och ”självgående” och det fanns inte längre något behov för någon förening. Den upplöstes 2002. Vi föräldrar fortsatte dock att träffas inofficiellt som Perumammor.
För två år sedan nåddes vi av beskedet att Ingrid var sjuk. Hon gick igenom många behandlingar, blev bättre ibland men så kom sjukdomen tillbaka. Under sin sjukdom har hon aldrig klagat utan försökt att leva som vanligt. Vi försökte träffa henne så mycket vi och hon kunde. Ibland var hon för sjuk att delta. Men in i det sista kämpade hon.
Vi gick på teater, balett, restauranger och träffades hemma hos varandra. Det sista evenemanget vi hade skaffat biljetter till var en konsert med Ale Möller den 30 mars. Men då var krafterna slut. Hon hade så gärna velat gå.
Ingrid, du kommer att leva kvar i våra hjärtan och vi minns dig för din styrka och kraft och för kärleken till dina barn.
Vi har förlorat en lojal och trogen vän.
Elsy Helgesson
Inger Bjermo
Liselotte Lund
Ewa Brulin
Mette Thilén
Gå till toppen