Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Spelade SM-final 1956 - "Jag tog med medaljerna för att visa"

När Eos Basket firade sitt trippeljubileum på lördagen hade man en osedvanligt och legendarisk celeber trio bland gästerna.
– Jag tog med mig mina två SM-medaljer för att visa. Eos har ju inte lyckats med det på seniornivå sedan dess, även om töserna var nära i år, sa Sven-Börje Larsson, 82.

Sven-Börje Larsson, Jan Nilsson och Tore Persson spelade alla SM-final för Eos 1956 och var hedersgäster när Eos firade sina jubileum.Bild: Foto: Lars Lindoff
Han tillsammans med Tore Persson (bror till den bortgångne legendariske tidige ordföranden Gunnar Persson) och Jan Nilsson var alla tre med på festligheterna och var med och spelade SM-final med klubben 1956.
Eos fyller i år 70 år, Lundaspelen fyller 40 och Eoshallen fyller 30.
På lördagen var det spel med olika generationer i hallen och de tre veteranerna invigde en utställning om klubbens historia. På kvällen var det stor jubileumsbankett.
Jan Nilsson var troligen Eos första aktiva medlem någonsin. Då som gångare, för det var så Eos började. Basketen kom till som vintersysselsättning.
– Fast i början spelade vi gammaldags korgboll. Korgen satt på en ställning utan planka. Man spelade runt den och när någon skrek ”skott”, fick man inte röra den spelaren medan han försökte göra poäng, minns Sven-Börje Larsson.
Men när Eos gick till SM-finaler var det riktig basket. Åtta distrikt fick låta sina mästare gå till slutspel.
– Första året slog vi Lugi i distriktsfinal med 44–31. Sen slog vi ut Borås och Sundsvall innan vi mötte Söder i finalen. Vi var chanslösa precis som året efter.
Men basketen har alltid legat i framkant och den första finalen var ett experiment.
– Vi spelade i Eriksdalshallen och Prins Bertil var pristudelare. Matchen tv-sändes lokaltöver Stlckholm. Det var ett experiment för tekniska högskolan.
Efter den aktiva karriären blev för övrigt Sven-Börje Larsson elitdomare under femton år – en av de absolut bästa landet haft ¬– och sedermera domarchef.
– Det var otroligt roligt att få vara med om den här dagen. Det var mycket folk och en del hade inte träffats på trettio år, sa Sven-Börje Larsson.
Gå till toppen