Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mattias Oscarsson: Första svarta kvinnan att tävla om Guldpalmen

Mati Diop skriver historia med sin film ”Atlantics”.

Mame Bineta Sane i Mati Diops ”Atlantics”.Bild: Cannes filmfestival
"Atlantics" är fransyskan Mati Diops debutfilm. Men med den har hon redan skrivit historia – som den första svarta kvinnliga regissören att bli uttagen till att tävla om Guldpalmen i Cannes.
Fast det faktumet hade hon själv inte en susning om förrän hon läste om det i en artikel på nätet.
I en intervju med branschtidningen The Hollywood Reporter säger Mati Diop att hon inte är i Cannes för att representera vare sig kön eller hudfärg. Snarare känner hon sig obekväm med tanken på att festivalledningen kan ha kvoterat in hennes film: ”Jag började ställa mig själv frågor som: är min film verkligen vald för vad den är? Uppmärksammas den för vad den har att säga?” Det positiva mottagandet från kritikerkåren bör ha lugnat henne, ”Atlantics” är en högst originell debut med ett i spelfilmssammanhang nytt perspektiv på flyktingkrisen.
Flyktingfilmer har blivit en egen genre de senaste tio åren, och många regissörer försöker hitta nya vinklar för att sticka ut. Häromåret gjorde exempelvis ungraren Kornél Mundruczo ”Destination Europa”, där en syrisk flykting utvecklar övernaturliga krafter och tas för en ny Messias.
Även Mati Diop växlar in på ett övernaturligt spökspår i ”Atlantics”. Men mest originellt är att filmen stannar hos de kvinnor som blir kvar i en liten förort till Dakar i Senegal, när männen inte ser någon framtid i landet och ger sig ut på en livsfarlig båtfärd med destination Spanien. Filmen kretsar kring unga Ada (Mame Bineta Sane) som ska giftas bort en rik man som hon föraktar. Hennes stora kärlek Souleiman var en av de män som stack till sjöss.
Det är en film fylld av voodoo och girl power: det är kvinnorna som tar fajten med roten till det onda, ett korrumperat patriarkat som hänsynslöst utnyttjar både män och kvinnor längst ner i hierarkin.
Gå till toppen