Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Klokt att ta varning av den österrikiska skandalen.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz vid en presskonferens i Wien på måndagen. Hans regeringskoalition har nu spruckit till följd av skandalen kring Heinz-Christian Strache.Bild: Michael Gruber
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Att det som händer på Ibiza stannar på Ibiza är ett något naivt antagande, särskilt för en europeisk toppolitiker som låtit sig lockas till hemligt möte av en ung kvinna som påstår sig företräda en rysk oligark och frestar med ljusskygga affärer.
Österrikes numera före detta vice förbundskansler Heinz-Christian Strache, från det nationalistiska och högerpopulistiska Frihetspartiet, FPÖ, tycks inte heller ha läst särskilt många agentromaner, där liknande fällor annars är en stapelvara.
Det är en historia som hämtad ur just en agentroman som nu rullas upp i Österrike. Skandalen fick omedelbart regeringen att spricka och nyval väntar.
I det filmklipp från mötet på Ibiza som publicerats av de tyska tidningarna Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung ses Strache och partikollegan Johann Gudenus, den senares fru samt ytterligare en kvinna: hon som säger sig vara släkting till en rysk oligark villig att investera en kvarts miljard euro i Österrike.
Det är några månader före det österrikiska valet 2017. Mellan tuggorna av sushi och tonfisktartar, nersköljda med champagne, diskuteras olika tänkbara affärsprojekt. Dolda kameror och mikrofoner registrerar allt.
Kanske kan köp av ett kasino eller ett anrikt lyxhotell intressera den ryske investeraren? Ett kontrakt på ett motorvägsbygge? Det handlar helt uppenbart om tjänster och gentjänster. Om den ryske oligarken kan hjälpa Strache och FPÖ till den politiska makten kommer han i gengäld att få hjälp att genomföra lukrativa affärer.
Samtalet kommer in på investeringar i mediebranschen, som att köpa Kronen Zeitung, en av Österrikes största dagstidningar. Tanken gör Strache upplivad. Om Kronen Zeitung backar upp honom skulle hans chanser att bli förbundskansler öka avsevärt.
Vem lurade Strache och varför dyker videon upp nu, nästan två år efter att mötet på Ibiza ägde rum? Hela historien ger intryck av en fälla gillrad av någon utländsk säkerhetstjänst. Misstankarna går gärna i österled, mot en rysk påverkansoperation, så här en vecka före det viktiga valet till EU-parlamentet.
Att det parti som skandaliseras får betraktas som vänligt sinnat i förhållande till Ryssland kan tyckas tala emot den teorin. Men att polariseringen, konfliktnivån och misstron mot demokratins institutioner ökar när politisk korruption ända upp på regeringsnivå avslöjas och får en regering att falla sönder kan uppväga. Det är ofta själva syftet med påverkansoperationer.
Viktigare än vem som gillrade fällan är trots allt att Strache svalde betet med god aptit. Det säger mycket om såväl honom som det parti han ledde tills för bara några dagar sedan.
FPÖ har – liksom Sverigedemokraterna – sina rötter i nazismen. Det är partier som båda utmärker sig för sin populism, sina illiberala åsikter och för mer eller mindre omdömeslösa företrädare.
Nu är det SD:s förstanamn i EU-valet, Peter Lundgren som hamnat i blåsväder. Han anklagas för att ha tafsat på en kvinnlig partikollega. Ett missförstånd under "en blöt kväll", säger Lundgren. Det låter snarlikt Strache, som skyller på högt alkoholintag och språkförbistring.
Och är dessvärre bara en i raden av incidenter, också med ledande politiker inblandade. Riksdagsledamot Anna Hagwall uteslöts 2016 efter att ha "spridit antisemitiska konspirationstorier". Inför valet 2018 fick Kent Ekeroth till sist efter en rad av skandaler. När SD gång på gång tvingas utesluta medlemmar och avpollettera även ledande företrädare efter avslöjanden om rasistiska eller andra övertramp, vill partiledningen vända detta till ett bevis för att SD håller rent i leden. Men frågan är varför partiet lockar till sig människor med dessa åsikter och attityder. Kan det vara politiken?
Sebastian Kurz, Österrikes förbundskansler från konservativa Folkpartiet, tog Strache i båten men lyckades inte ro honom i land. Detta politiska skeppsbrott illustrerar varför etablerade partier bör hålla företrädarna för den runt om i Europa växande högerpopulismen kort.
De svenska, borgerliga partier som lockas av tanken att med SD som fogligt regeringsunderlag gripa den politiska makten bör ta sig i akt.
Att hoppa i säng med populister slutar lätt i ett bryskt uppvaknande.
Gå till toppen