Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Platser på demensboende i Bjärred kan tvingas stänga

Fem platser för demenssjuka på vårdboendet Jonasgården i Bjärred kan tvingas stänga. Detta efter ett nytt beslut från Inspektionen för vård och omsorg.
– Vi har överklagat, säger Iréne Bengtsson, regionchef på Frösunda.

25 platser kan bli 20 för demenssjuka på Jonasgården i Bjärred.Bild: Ingemar D Kristiansen
På Jonasgården finns totalt 25 lägenheter för demenssjuka personer, fördelade på två avdelningar. På den ena avdelningen finns 11 lägenheter, och på den andra 14. Alla platser är idag fulla.
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, bedömer att det är för många platser. I ett nytt tillståndsbeslut skriver myndigheten att en småskalig och hemlik miljö är särskilt viktig för de personer som har en demenssjukdom. Och det saknas på Jonasgården.
Enligt Ivo har vårdbolaget satt in åtgärder för att öka känslan av småskalighet. Man har till exempel delat upp de boende på avdelningen med 14 lägenheter i två grupper, med skild personal. De boende äter också vid olika och mindre matplatser.
Men det räcker inte. Frösunda får bara tillstånd att ha 20 av de 25 platserna öppna.
Frösunda har nu överklagat Ivo:s beslut, och till dess att överklagan behandlats sker inga förändringar i verksamheten.
– Vi avvaktar. Det ska inte påverka det dagliga arbetet eller kunderna, säger Iréne Bengtsson, regionchef på Frösunda.
Hon tycker att beslutet är märkligt eftersom liknande verksamhet bedrivits i lokalerna under många år.
– Dessutom har vi ju beskrivit för Ivo hur vi har anpassat innehållet i vardagen för att kunderna ska uppleva småskalighet, med mindre och uppdelade sittgrupper till exempel.
Vad händer med de fem lägenheterna och de som bor där om beslutet går igenom?
– Vi är inte där än. Men vi vill verkligen undvika en flytt, det är inte optimalt att någon ska tvingas flytta, säger Iréne Bengtsson.
Vill du veta mer om vad som händer i Lomma kommun? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev!
Gå till toppen