Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

30-tal kulturaktörer hemlösa när Underverket tvingas stänga i Malmö

Ett trettiotal kulturaktörer måste leta efter ett nytt hem när kulturcentret Underverket på Sofielund måste stänga i sommar. Nya fastighetsägaren anser att lokalen inte är anpassad till verksamheten och vill inte investera det som krävs. ”Det känns extremt sorgligt”, säger Annika Fredriksson på Glokala Folkhögskolan som driver Underverket.

Elof Wendt och Lina-Maria Bengtsson är två av aktörerna som har repetitionslokaler i Underverket. "Det betyder mycket att det försvinner. Det är svårt att hitta ett nytt ställe där man kan träna fokuserat för att sen framträda publikt. Den här lokalen har varit optimal eftersom det funnits ett kafé och nätverk", säger dansaren Lina-Maria Bengtsson.Bild: Patrik Renmark
Under 2018 kartlades Sofielundsområdet i Malmö av White Arkitekter som, på uppdrag av Fastighetsägare Sofielund, gick runt och knackade dörr i området för att i en rapport visa vad som finns i området. Slutsatsen var att det fanns 1200 företag och föreningar i området och bland dem fanns många små kulturarrangörer.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen