Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Det kommer en tid utan kaos”

På söndag är det mors dag och vi träffar trebarnsmamman, Necmiye Andersson Lemansky, för att prata om mammarollen vid sidan av heltidsarbetet som lågstadielärare och som hustru till en egenföretagare. Vi hälsar på en helt vanlig dag hemma i villan i Löddeköpinge.

Necmiye Andersson Lemansky.Bild: Lill Eriksson
De två hundarna hälsar ivrigt i tamburen. I lillasyster Isabells rum är det full rulle i miniatyrköket. Det slamras med kastruller och servis, barnen Ida, Charlie och Isabell bjuder reportern och mamma på ”middag”.
Necmiye Andersson Lemansky bodde själv i Löddeköpinge som barn. Efter många flyttar landade egna familjen på samma ställe 2015, här i morföräldrarnas hus.
– Vi köpte det av mamma när morfar gick bort, hon bor i Landskrona. Här finns allt, nära till skolor, Center Syd och grannarna är trevliga, säger hon.
Maken Michell är på jobbet, han driver ett litet varvsföretag i Landskrona, våren och försommaren är en särskilt hektiskt tid med sjösättning av folks båtar. Han är dessutom frivillig sjöräddare. Necmiye arbetar heltid som lågstadielärare på Emiliaskolan i Häljarp. Och roddar ”företaget” Lemansky – hämtningar och lämningar, läxläsning, det mesta som rör hemmet och familjen.
– Just nu är det verkligen ett pussel. Det finns ingen egentid, men annars försöker vi hjälpas åt. Jobbet är min egentid, där fokuserar jag enbart på det, säger Necmiye.
Hur är man en bra mamma?
– Det är väldigt individuellt, men för mig är det att umgås och engagera mig mycket i barnen. De flesta gör nog så gott de kan. Man kan inte alltid vara bra, det är mänskligt. Min mamma var ensamstående med oss fyra barn hela vår uppväxt, pappa gick bort tidigt. Ändå engagerade hon sig och satte sig själv åt sidan. Hon ställer alltid upp. Jag är likadan, men jag är bättre på att hinna med mig själv – det är lättare för oss som är två.
Själv visste Necmiye inte om hon ville ha barn. Men när hon var 20 kom första dottern Ida.
– Det var en stor omställning, men jag mognade snabbt. Det var inte så planerat, men då ville jag bli mamma och få fler barn.
Något år senare föddes Charlie, som krävde mycket mer.
– Det har förvånat mig mest, hur olika barn är. Jag fick ännu mindre tid för mig. Det blev för tufft, jag var trött och deprimerad. När han var ett och ett halvt år fick jag äntligen börja jobba. Det var jätteskönt, även om jag saknade barnen mycket. Jag hade varit enbart mamma i fyra år, jag ville vara Necmiye också.
De började förändra – delade kalendrar och fasta rutiner är till stor hjälp i vardagen nu när de är fem. Necmiye började träna på gymmet i Lödde och där träffar hon vänner i samma livsfas.
Har lärarutbildningen hjälpt dig som mamma?
– Tvärtom har jag haft nytta av föräldrarollen på jobbet. Det handlar mycket om uppfostran när man arbetar med yngre barn. Ha tålamod, prata lugnt och förklara, anpassa efter deras nivå.
Fakta

Necmiye Andersson Lemansky

Ålder: 29 år.

Bor: Villa, Löddeköpinge.

Familj: Maken Michell Lemansky, 30, barnen Ida, 8, Charlie, 6, Isabell, 2. Två chihuahuor.

Gör: Arbetar heltid som lågstadielärare på Emiliaskolan i Häljarp.

Intresse: Umgås med familjen, inredning, gymträning, vänner, Järavallen, Idas konståkning i Landskrona, Charlies crossträning i Saxtorp.

Gå till toppen