Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Höjd bensinskatt skapar möjligheter för en levande landsbygd

Jag menar inte att alla ska flytta till stan. Nej, var och en måste få göra sina egna prioriteringar, och idag betyder det för en del att betala extra för att skatta för utsläppen för bilpendling, skriver Kerstin Johnsson.Bild: CHRISTINE OLSSON
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Klimatfrågan är för viktig och för stor för att utsläppsminskningarna ska göras av frivilliga individer som väljer att agera miljövänligt. Vi måste agera tillsammans. Då är skatter på utsläpp det mest rättvisa systemet och det som bäst driver på den tekniska utvecklingen. Idag är det allt fler som försöker göra klimatvänliga val: leva bilfritt, skippa flyget, äta vegetariskt. Men medan många känner flygskam, finns det en stor grupp som blundar och tycker att någon annan ska lösa problemen. Det är som det där grupparbetet jag gjorde i högstadiet där hälften av medlemmarna blankt struntade i att göra någonting. Det är ineffektivt, orättvist och även ojämställt, eftersom det oftast är kvinnor som jobbar hårdast för att göra miljövänliga val.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen