Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fridykaren Alva Mårtensson: ”Jag går in i mig själv”

Alva Mårtensson, 19, från Hofterup dyker vanligtvis med Löddeklubben Active Divers. Nu har hon gett sig ut på eget äventyr i vida världen och snart väntar dyk i Stora barriärrevet utanför Australien.

Hofterups fridykare Alva Mårtensson dyker på egen hand i Australien.Bild: Foto: Privat
Det är morgon hos oss, men kväll hos Alva Mårtensson när hon ringer upp från andra sidan jordklotet. För tillfället befinner hon sig i Melbourne tillsammans med två tjejkompisar från Polhemskolan i Lund.
– Här har vi varit i tre veckor och stannar nog en månad till och jobbar, säger Alva och hoppas på ett servitrisjobb som ökar på reskassan.
Hon har sparat länge och sommarjobbat både i delikatessen på Ica Maxi i Löddeköpinge och som servitris på hamnkrogen i Barsebäck inför äventyret. Efter studenten från naturvetenskapliga programmet förra året köpte tjejerna en enkelbiljett och påbörjade en rundresa i Australien, som troligen varar fram till sommaren.
– Vi har planerat förvånansvärt lite inför resan, det blir mer spontant. Men jag ska dyka från dykbåt i Barriärrevet när vi kommer upp till Cairns. Josefine och Rebecka dyker inte, men de är också vattenmänniskor - simhoppare och simmare, fortsätter Alva som inte kunnat dyka än på grund av höga vågor.
Hon är en av Löddeklubben Active Divers fridykare på Tolvåkersbadet, kom sjua på senaste SM som klubben arrangerade för ett fyrtiotal svenska dykare i juni förra året och satte personbästa i två av tre grenar.
– Det var helt okej, jag var yngre än de flesta i damklassen, säger Alva som på SM 2016 blev fyra.
Man tävlar dels stillaflytande och håller andan under vattenytan så länge som möjligt, dels i att dykandes simma så långt som möjligt med och utan fenor. Enda hjälpmedel är en klämma på näsan och simglasögon eller mask, aldrig snorkel.
– Tjusningen är utmaningen, att slå egna rekord och det blir aldrig tråkigt att dyka. Det ger något - ju mer jag tränar, desto längre klarar jag.
Alva Mårtensson började dyka i sjuårsåldern, inspirerad av sina två äldre bröder. Snart började även mamma och pappa. Hela familjen har dykt tillsammans i Stora barriärrevet för ett par år sedan.
– Det var helt fantastiskt, jättehäftigt med färgerna, fiskarna och korallerna, helt olikt det jag hade sett innan. Men man såg också att det är kris för reven – det är verkligen jättehemskt, säger Alva om klimatförändringarnas påverkan.
Som djupast har hon dykt 28 meter.
– Vi åkte ett gäng från klubben och hyrde inomhusbassängen Nemo 33 i Bryssel i två timmar. Den är 33 meter djup. Barriärrevet och Floridas rev där jag simmade med stora sköldpaddor är stora dykupplevelser, men Nemo 33 i Belgien var störst. Jag kunde utmana mig själv på ett helt annat sätt, jag ville inte lämna bassängen.
Syrebristen känns i huvudet, berättar Alva Mårtensson.
– Man vill pressa sig lite längre hela tiden, men går du förbi gränsen svimmar du. Det har hänt att dykare går för djupt och inte klarar av det. Vi dyker alltid under kontrollerade former, alla i klubben är utbildade säkerhetsdykare som håller utkik – blåser du ut bubblor är det ett tecken på att du har tappat kontrollen, man vill ju behålla all luft man har. Jag är aldrig rädd, det känns alltid säkert och jag går in i mig själv, tar det lugnt och andas, tänker inte på någonting runt om mig.
Fakta

Alva Mårtensson

Ålder: 19 år.

Bor: Just nu i Australien, annars i Hofterup.

Familj: Mamma Katarina, 52, pappa Mats, 54 och bröderna Viktor, 24 och Edvin, 22.

Gör: Fridykare och tränare, Active Divers i Löddeköpinge. Reser Australien runt i fem månader med kompisarna Rebecka och Josefine.

Gå till toppen